You are here

11η Σεπτεμβρίου: Ο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς σε ενότητα

11/09/2021 13:57

11η Σεπτεμβρίου «Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο».... Η μόνιμη επωδός που συνοδεύει από τότε την επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης στις ΗΠΑ. Στην 20η επέτειο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει μήνυμα ενότητας στους Αμερικανούς.


Μπάιντεν: Ενότητα η μεγαλύτερη δύναμη μας
----------------
 Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς σε ενότητα, "τη μεγαλύτερη μας δύναμη", σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε χθες, παραμονή της εικοστής επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

"Αυτό είναι για μένα το βασικό δίδαγμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Είναι ότι όταν είμαστε πιο ευάλωτοι (...), η ενότητα είναι η μεγαλύτερη μας δύναμη", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ένα βίντεο διάρκειας άνω των έξι λεπτών, που μαγνητοσκοπήθηκε στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ θα μεταβούν το Σάββατο σε τρεις εμβληματικές τοποθεσίες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001: στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο και στην Πενσιλβανία, όπου ένα αεροσκάφος που είχε καταληφθεί από τζιχαντιστές συνετρίβη πριν από είκοσι χρόνια. Ωστόσο ο Πρόεδρος, που έχει επικριθεί έντονα για τη διαχείρισή του στην χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ο οποίος αγωνίζεται για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19, δεν αναμένεται να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις στις προγραμματισμένες τελετές.

"Ενότητα δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να πιστεύουμε το ίδιο πράγμα, αλλά είναι σημαντικό να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και να έχουμε πίστη ο ένας στον άλλον", τόνισε ο Μπάιντεν στο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα προς μια Αμερική βαθιά διχασμένη.

Η μοιραία μέρα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο
----------
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001,  Ισλαμιστές τρομοκράτες επιβιβάζονται σε δυο αεροσκάφη των American Airlines και σε δύο αεροσκάφη των United Airlines, τα οποία απογειώθηκαν από τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ. Αποτελούνταν από τρεις ομάδες των πέντε ατόμων και μια ομάδα τεσσάρων ατόμων, ενώ ανάμεσα τους υπήρχαν και εκπαιδευμένοι πιλότοι. Μετά την απογείωση πήραν με τη βία τον έλεγχο των αεροπλάνων και άλλαξαν πορεία. Μισή ώρα αργότερα, ένα αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη. Στις εννιά παρά δέκα το πρωί έπεσε στον βόρειο ουρανοξύστη των Δίδυμων Πύργων.

Τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου σταμάτησαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση. Λίγο αργότερα, ένα δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στον Νότιο Πύργο και εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο παρακολούθησαν την επίθεση σε πραγματικό χρόνο. Στη Νέα Υόρκη επικρατούσε χάος και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού κάλυψε την πόλη. Εκατοντάδες πολίτες έχασαν ακαριαία τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες εγκλωβίστηκαν στους ορόφους των κτιρίων. Τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν στο σημείο για να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στα κτίρια. Πολλοί είχαν εγκλωβιστεί στους ψηλούς ορόφους και άρχισαν να πηδούν στο κενό για να «γλιτώσουν» από τη φωτιά.

Λίγη ώρα μετά, τα κτήρια κατέρρευσαν. Χιλιάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στα χαλάσματα. Παράλληλα, οι υπόλοιποι αεροπειρατές είχαν πάρει υπό τον έλεγχό τους τα άλλα δύο αεροσκάφη και πετούσαν προς το Πεντάγωνο και την Ουάσινγκτον. Μισή ώρα αργότερα, η μία πτήση έπεσε στο Πεντάγωνο σκοτώνοντας 125 στρατιωτικούς και πολίτες. Οι επιβάτες του τέταρτου αεροσκάφους έμαθαν από τηλεφωνικές κλήσεις των συγγενών τους, τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Οι επιβάτες επιτέθηκαν στους αεροπειρατές, οι οποίοι έπειτα από μερικούς ελιγμούς έριξαν το τέταρτο αεροπλάνο σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια με αποτέλεσμα 45 επιβάτες να σκοτωθούν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπους δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής».

Όπως αποδείχτηκε οι αεροπειρατές ήταν Ισλαμιστές με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τα αραβικά έθνη και ζούσαν στην Αμερική μερικούς μήνες πριν την επίθεση. Οι τρομοκράτες συνδέονταν με την Αλ Κάιντα, την οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν που αποτελούταν από εξτρεμιστές Άραβες και Αφγανούς, και μάχονταν εναντίον της Αμερικής, λόγω της υποστήριξης των αμερικανών κυβερνήσεων στο Ισραήλ, την εμπλοκή τους στο πόλεμο του Κόλπου και τηστρατιωτική παρουσία τους στη Μέση Ανατολή....

Λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις ο Μπιν Λάντεν σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε όλα τα μέσα, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Ο Μπους υποσχέθηκε να ανατρέψει το καθεστώς των Ταλιμπάν και να καταστρέψει το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης, ξεκίνησε ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Μετά την επίθεση, νεαροί Αμερικανοί, στρατολογήθηκαν και στάλθηκαν να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, το οποίο όμως δεν είχε καμία συμμετοχή σε αυτές τις επιθέσεις. Οι Αμερικανοί εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Μπιν Λάντεν και των μελών της οργάνωσης. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον Μπιν Λάντεν δέκα χρόνια αργότερα στο Πακιστάν και τον εκτέλεσαν....