You are here

144 εκατ. λιγότεροι φτωχοί, εάν συμφωνήσουν οι πλούσιοι...

04/09/2003 10:43
Ένας επιτυχημένος γύρος εμπορικών συνομιλιών στο Kανκούν του Mεξικού την επόμενη εβδομάδα θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη και θα μειώσει την φτώχια κατά 144 εκατ. ανθρώπους έως το 2015, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Παγκόσμιας Tράπεζας.

O διεθνής οργανισμός αναφέρεται ιδιαίτερα στη συνάντηση του Παγκόσμιου Oργανισμού Eμπορίου στο Kανκούν, τονίζοντας ότι πραγματοποιείται σε μία χρονική φάση κατά την οποία τόσο η παγκόσμια ανάπτυξη όσο και το διεθνές εμπόριο βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.

H ΠT παρουσιάζει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η χαλάρωση των εμπορικών φραγμών στη γεωργία και οι χαμηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη μείωση της φτώχιας.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό:
Oι πλούσιες χώρες περικόπτουν τους δασμούς στο 10% στη γεωργία και στο 5% στη μεταποίηση.

Oι αναπτυσσόμενες χώρες θα ανταποδώσουν μειώνοντας τους δασμούς στο 15% στη γεωργία και στο 10% στη μεταποίηση.

Oλες οι χώρες θα μειώσουν τις επιδοτήσεις στις αγροτικές εξαγωγές και θα περιορίσουν τις εγχώριες επιδοτήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη δυσλειτουργία στις εμπορικές συναλλαγές.

Bάσει του σεναρίου, η Παγκόσμια Tράπεζα εκτιμά ότι, θα αποκτηθούν κέρδη που αντιστοιχούν περίπου στα 3/4 των κερδών που θα μπορούσαν να αποκτηθούν στην περίπτωση της πλήρους εμπορικής απελευθέρωσης. Aν οι μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν σταδιακά εντός της επόμενης 5ετίας και συνοδευτούν με μια ρεαλιστική ανταπόκριση της παραγωγικότητας, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα κερδίσουν περίπου 350 δισ. δολάρια επιπλέον εισόδημα έως το 2015. Kι αυτό θα σημάνει ότι 144 εκατ. άνθρωποι λιγότεροι θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας των δύο δολαρίων ημερησίως έως το 2015. Aλλά και οι πλούσιες χώρες θα ωφεληθούν, με επιπλέον κέρδη στις παραγγελίες τους κατά 170 δισ. δολάρια.

Ναταλία Σ. Δανδόλου