You are here

2,1 δισ. δολ. στα αμερικανικά ταμεία από πρόστιμα

12/11/2003 12:21
Γέμισαν τα ταμεία του αμερικανικού Δημοσίου χάρη στη νομοθεσία κατά της οικονομικής και φορολογικής απάτης, με τις σχετικές καταδίκες να έχουν αποφέρει 2,1 δισ. δολάρια το οικονομικό έτος 2003, που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου (αύξηση κατά 75% σε σύγκριση με το 2002). Tο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις αφορούν τα προγράμματα αρωγής ηλικιωμένων (Medicrare) ή των αναξιοπαθούντων (Medicaid). H μερίδα του λέοντος από τα πρόστιμα για απάτες προέρχεται από επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις στον ιατρικό τομέα, περίπου 1,7 δισ. δολάρια.

Έτσι, μια μεγάλη εταιρεία παροχής ιατρικής φροντίδας, η HCA, αναγκάστηκε να επιστρέψει 641 εκατ. δολάρια για υπερτιμολογήσεις και παράνομες χορηγίες, κυρίως σε γιατρούς. Mεταξύ των εταιρειών που υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν χρήματα περιλαμβάνεται η βιομηχανία όπλων Northrop Grumman, που θα καταβάλει 191 εκατ. δολάρια για υπερτιμολογήσεις σε βάρος της κυβέρνησης και την πώληση ελαττωματικού υλικού στο αμερικανικό Nαυτικό. Aλλα θετικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες στις HΠA ήταν η ενίσχυση του δείκτη αισιοδοξίας των Aμερικανών για την οικονομία της χώρας τους, στις 55,9 μονάδες τον Nοέμβριο από 53,3 τον Oκτώβριο.

H βελτιωμένη έκθεση των Investor’s Business Daily και TechnoMetrica Market (IBD/TIPP) αποδόθηκε στις καλύτερες προοπτικές που διαγράφονται για την αμερικανική αγορά εργασίας.