You are here

23 νεκροί στην κατάρρευση δύο αυθαιρέτων σε φαβέλα στο Ρίο τη 12η Απριλίου

22/04/2019 07:23

Το πυροσβεστικό σώμα του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ανέσυρε ένα τελευταίο πτώμα από τα συντρίμμια αυθαίρετων κτισμάτων που κατέρρευσαν την 12η Απριλίου σε φαβέλα, εξέλιξη που αύξησε σε 23 νεκρούς τον απολογισμό της καταστροφής.

Οι έρευνες έλαβαν τέλος, αφού τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα όλων των ανθρώπων που αγνοούνταν μετά την καταστροφή αυτή, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού σώματος στο Ρίο.

Το πτώμα του τελευταίου προσώπου που είχε κηρυχθεί αγνοούμενο, μιας ενήλικης γυναίκας, βρέθηκε την Κυριακή το πρωί από σωστικό συνεργείο, μία ημέρα μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων δύο παιδιών. Η κατάρρευση των αυθαιρέτων είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν ακόμη περίπου δέκα άνθρωποι, από τους οποίους τρεις συνέχιζαν να νοσηλεύονται το Σάββατο.

Η τραγωδία εκτυλίχθηκε τη 12η Απριλίου στη Μουζέμα, λαϊκή γειτονιά στο δυτικό τμήμα της μεγαλούπολης, που ελέγχεται από ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και όπου πολλά κτίσματα έχουν ανεγερθεί παράνομα, χωρίς να δίνεται καμία σημασία στον πολεοδομικό κανονισμό.

Τα δύο κτίσματα που κατέρρευσαν είχαν ανεγερθεί στην πλαγιά πετρώδους λόφου. Την Παρασκευή η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία από αμέλεια και απάτη σε βάρος τριών υπόπτων, εκ των οποίων ένας φέρεται να είναι ο εργολάβος που ανήγειρε τα δύο κτίρια τα οποία κατέρρευσαν και οι άλλοι δύο οι μεσίτες οι οποίοι τα πούλησαν.

Αρκετές φτωχές συνοικίες στο δυτικό Ρίο ελέγχονται από ένοπλες ομάδες οι οποίες, απόντος του Κράτους, εξασφαλίζουν έσοδα πωλώντας οικόπεδα, ανεγείροντας αυθαίρετα, προσφέροντας - παράνομα - ηλεκτροδότηση, καθώς και διάφορες άλλες υπηρεσίες.

ΚΥΠΕ