You are here

3- 4 εκ. δόσεις του εμβολίου της J&J θα διανεμηθούν στις ΗΠΑ

25/02/2021 06:44

Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 είναι έτοιμες να διανεμηθούν στις ΗΠΑ «την ερχόμενη εβδομάδα», εάν χορηγηθεί άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου στη χώρα, όπως αναμένεται, ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.

«Σχεδιάζουμε να διανείμουμε τρία έως τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Johnson & Johnson την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε σε συνέντευξη ο συντονιστής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Τζεφ Ζίεντς.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα ότι «θα επιδιώξει να παραδώσει συνολικά 20 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου», πρόσθεσε. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) επιβεβαίωσε χθες την αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τα έγγραφα που δόθηκαν στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν από την συνεδρίαση της συμβουλευτικής του επιτροπής για την εξέταση της χορήγησης άδειας για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 85,9% κατά των σοβαρών μορφών της νόσου στις ΗΠΑ και ήταν εξίσου αποτελεσματικό κατά των σοβαρών μορφών της νόσου κατά 81,7% στην Νότια Αφρική και 87,6% στην Βραζιλία, όπου είναι ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές του ιού.

25 εκατομμύρια μάσκες σε Αμερικανούς

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση θα διανείμει 25 εκατομμύρια μάσκες σε Αμερικανούς, ξεκινώντας τον Μάρτιο, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι μάσκες θα διανεμηθούν «σε ολόκληρη τη χώρα (...) και θα είναι διαθέσιμες σε πάνω από 1.300 τοπικές κλινικές και 60.000 τράπεζες τροφίμων», ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Αυστρία: Το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 65 ετών και πιθανές καθυστερήσεις παράδοσης δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού

Ούτε η επικείμενη έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών, ούτε πιθανά προβλήματα παράδοσης εμβολίων από την εταιρεία θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο αυστριακό σχέδιο εμβολιασμού, καθώς «είμαστε στην ασφαλή πλευρά όσον αφορά τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, και εδώ και καιρό υπολογίσουμε ότι θα υπάρξουν λιγότερες παραδόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021», δήλωσε χθες στη Βιέννη ο Αυστριακός Υπουργός Υγείας, Ρούντολφ Άνσομπερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, διατίθενται πλέον αρκετές μελέτες σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, γι’ αυτό ο ίδιος περιμένει την επίσημη σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, και μόλις γίνει αυτό, θα χορηγηθούν τα εμβόλια αυτής της εταιρείας.

Από υλικοτεχνικής άποψης, αυτό διευκολύνει τα πράγματα, διότι συχνά έπρεπε ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν να δέχονται επίσκεψη ιατρού για τον εμβολιασμό τους, κάτι που τώρα, με τις χαμηλές απαιτήσεις ψύξης, θα είναι ευκολότερο, σε σύγκριση με το εμβόλιο των Pfizer και Biontech, ανέφερε ο Ρούντολφ Άνσομπερ.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του Αυστριακού Ιατρικού Επιμελητηρίου, αναφέρεται σχετικά με τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής, ότι δεν είναι σκόπιμο να απορρίπτεται μια προσφερόμενη ανοσοποίηση λόγω επιφυλάξεων απέναντι σε ένα εμβόλιο. Και αυτό, γιατί, όπως τονίζεται σχετικά, «και τα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Αυστρία είναι ασφαλή και προστατεύουν σχεδόν κατά 100% από μια βαριά εξέλιξη της ασθένειας που μπορεί να προκαλέσουν οι τύποι του ιού που είναι κυρίαρχοι στη χώρα».

«Επομένως, είναι απολύτως λάθος να αναβάλλεται ένας εμβολιασμός για οποιεσδήποτε επιφυλάξεις, καθώς σε αυτήν την περιττή περίοδο αναμονής, δεν υπάρχει προστασία εμβολιασμού και κάποιος εκθέτει τον εαυτό του σε έναν περιττό κίνδυνο να ασθενήσει», προειδοποιεί από την πλευρά του Ιατρικού Επιμελητηρίου, ο Ρούντολφ Σμίτσμπεργκερ.

Ισραήλ: Νόμος επιτρέπει στις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί

Εξάλλου, το ισραηλινό κοινοβούλιο εξουσιοδότησε χθες το Υπουργείο Υγείας να κοινοποιεί σε άλλες αρχές τις ταυτότητες των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχίες για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής των πολιτών που αρνούνται ένα εμβόλιο.

Νόμος που υιοθετήθηκε με 30 ψήφους υπέρ και 13 κατά, δίνει στις τοπικές αρχές, στον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας και σε ορισμένα μέλη του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνου των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ο σκοπός αυτού του νόμου, που έχει ισχύ τριών μηνών ή έως ότου κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, είναι "να επιτρέπει σε αυτούς τους οργανισμούς να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιάζονται απευθυνόμενοι σε αυτούς προσωπικά", σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλίου.

Το Ισραήλ χορήγησε τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech σε τρία εκατομμύρια ανθρώπους, ή σχεδόν στο ένα τρίτο των περίπου εννέα εκατομμυρίων κατοίκων.

Το εβραϊκό κράτος άνοιξε ξανά την Κυριακή τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα για ολόκληρο τον πληθυσμό στο πλαίσιο της χαλάρωσης της τρίτης καραντίνας του από την αρχή της επιδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 760.000 κρούσματα της Covid-19 έχουν καταγραφεί επίσημα στο Ισραήλ από την αρχή της πανδημίας, από τα οποία περισσότερα από 5.600 ήταν θανατηφόρα.

Η Ονδούρα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού

Η υγειονομική ρυθμιστική αρχή της Δημοκρατίας της Ονδούρας ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

«Το Sputnik-V είναι ένα εμβόλιο για όλη την ανθρωπότητα και η έγκρισή του σε 36 χώρες του κόσμου υπογραμμίζει την σημαντική συμβολή του στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας. Η Ονδούρα συντάχθηκε με μια σειρά κράτη της Λατινικής Αμερικής που ενέκριναν την χρήση του Sputnik-V και εμείς είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τους εταίρους μας για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους με ένα από τα καλύτερα εμβόλια στον κόσμο», δήλωσε ο επικεφαλής του RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ.

ΚΥΠΕ