You are here

47 χρηματιστές ομίλων, πρωταγωνιστές στο νέο σκάνδαλο της Wall

20/11/2003 11:34
Στελέχη κολοσσιαίων επενδυτικών ομίλων, όπως οι JΡ Μorgan Chase, Societe Generale, UΒS Warburg, Dresdner Κleinwort Βenson, ένας πρώην αξιωματούχος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD) και παράγοντες αρκετών εισηγμένων στη Wall Street επιχειρήσεων, εμπλέκονται στο σκάνδαλο της αγοράς συναλλάγματος που αποκαλύφθηκε χθες στις ΗΠΑ.

Συνολικά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης άσκησε διώξεις σε 47 άτομα, τα οποία χρησιμοποιώντας αθέμιτες και παράνομες πρακτικές εξαπατούσαν ιδιώτες επενδυτές και καρπώθηκαν κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Εισέπρατταν αμοιβές από επενδυτές για να τα τοποθετήσουν στην αγορά συναλλάγματος, ο ημερήσιος τζίρος της οποίας υπερβαίνει το 1,2 τρισ. δολ. «Αμελούσαν» όμως να τους ενημερώσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν άμεσα στην εν λόγω αγορά.

Οι αμερικανικές εποπτικές αρχές και το FΒΙ συνέλεγαν εδώ και αρκετό καιρό στοιχεία για την υπόθεση και τελικά, αργά το βράδυ της Τρίτης, πραγματοποίησαν εφόδους σε γραφεία στη Νέα Υόρκη, συνέλαβαν υπόπτους και κατέσχεσαν έγγραφα, τα οποία τους ενοχοποιούν. Μερικές ώρες αργότερα, ο αρμόδιος εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες κατά των συλληφθέντων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της αγοράς συναλλάγματος.

Πρόκειται για την τελευταία πράξη σε ένα έργο που θα μπορούσε να τιτλοφορείται «Διαφθορά στις αμερικανικές χρηματοοικονομικές αγορές», η υπόθεση του οποίου ξεκίνησε να εκτυλίσσεται με το κύμα των πολύκροτων λογιστικών σκανδάλων το 2002. Πρωταγωνιστές σε αυτό το έργο είναι διεφθαρμένα στελέχη επιχειρήσεων, ασυνείδητοι λογιστές αναλυτές και traders χρηματιστηριακών εταιρειών και εξαπατημένοι επενδυτές.

Αρχή από την Εnron

Η κρίση διαφάνειας και αξιοπιστίας των αμερικανικών αγορών ήλθε στην επιφάνεια στα τέλη του 2001, αμέσως μετά το «κανόνι» του πάλαι ποτέ ενεργειακού κολοσσού Εnron. Όπως αποκαλύφθηκε, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας σε συνεργασία με λογιστές και τραπεζίτες εξαπατούσαν επί σειρά ετών το επενδυτικό κοινό παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για τα μεγέθη της. Η Εnron όμως ήταν μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Το νήμα των εταιρικών σκανδάλων άρχισε να ξετυλίγεται και μέσα σε μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι δεκάδες ακόμη αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως οι Τyco, Αdelphia, Worldcom κ.ά., μαγείρευαν τα λογιστικά βιβλία και εξαπατούσαν τους επενδυτές.

Στο «παιχνίδι» των δισεκατομμυρίων που είχε στηθεί με θύματα ανυποψίαστους επενδυτές συμμετείχαν και αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες, οι οποίες δημοσιεύοντας μεροληπτικές εκθέσεις, εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα μεγάλων πελατών των μονάδων επενδυτικής τραπεζικής και κατεύθυναν επενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές αμφιβόλου ποιότητας. Οι αμερικανικές αρχές έκαναν εξονυχιστικές έρευνες, παρέπεμψαν τους υπαιτίους στη δικαιοσύνη και υποχρέωσαν τις επενδυτικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις πρακτικές τους και να εφαρμόσουν μέτρα που διασφαλίζουν τη διαφάνεια. Ωστόσο, οι κινήσεις που έκαναν δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να θωρακίσουν τα συμφέροντα των επενδυτών.

Και στα αμοιβαία

Τους τελευταίους μήνες αποκαλύφθηκε ότι είχε στηθεί ένας μηχανισμός που εξαπατούσε τους επενδυτές στην αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων, το ενεργητικό της οποίας υπερβαίνει τα 7 τρισ. δολ. Οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό ενώ για την υπόθεση παρενέβησαν τόσο ο επικεφαλής της Fed Αλαν Γκρίνσπαν όσο και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου, που ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία όσων εξαπατούν τους επενδυτές.

Κ.Χ.Ρ.