You are here

7 θέματα στην τσάντα Ερντογάν για την κρίσημη συνάντησή του με Τραμπ την Τετάρτη

11/11/2019 14:24

Επτά θέματα έχει στην τσάντα του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τα οποία θα συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη κατά την κρίσιμη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναχωρεί για την Ουάσινγκτον αύριο.

Σύμφωνα με το CNN Turk, o Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει στο τραπέζι πρώτον, τη επιστολή Τραμπ για τον ηγέτη του PKK/YPG Μαζλούμ Κομπάνι. Η επιστολή είχε σταλεί στις 9 Οκτωβρίου από τον Τραμπ στον Τούρκο Πρόεδρο και σε αυτή την επιστολή είχε πρόσθετη επιστολή και για τον Κομπάνι. Κατά τη συνάντηση αναμένεται ο Τούρκος Ερντογάν να ενημερώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι έχει ετοιμαστεί ο φάκελος με τον οποίο θα ζητάει την έκδοση Κομπάνι και θα σταλεί στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Δεύτερο, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η συμφωνία των 13 σημείων Τουρκίας - ΗΠΑ για τη Συρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι “δεν έχουν αποχωρήσει πλήρως οι τρομοκράτες από την περιοχή” για την οποία συμφώνησαν ενώ αναμένεται να αξιολογηθούν και τα βήματα που θα γίνουν για τη ζώνη ασφαλείας.

Τρίτον, “ο φάκελος FETO (γκιουλενιστές)” και η έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει θέσει αρκετές φορές το θέμα αλλά θα το θέσει για άλλη μια φορά. 

Τέταρτον, “η υπόθεση της τράπεζας Halkbank”, η δίκη της οποίας ξεκίνησε στις ΗΠΑ με την κατηγορία ότι η τουρκική τράπεζα παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Πέμπτον, “η διαδικασία για τα F35 και τους S400”. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να πει στον Ντόναλντ Τραμπ ότι μαζί με τους S400 η Άγκυρα μπορεί να πάρει και τους Patriot. 

Έκτο, “η απόφαση της βουλής των αντιπροσώπων των ΗΠΑ” για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα πει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι δεν αναγνωρίζουν αυτή την απόφαση και ότι την θεωρούν πολιτική απόφαση. 

Έβδομο, ο εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι να φτάσει τα 100 δις δολάρια. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα προτείνει μηχανισμούς για καλύτερη επαφή μεταξύ Τούρκων και Αμερικανών επιχειρηματιών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πριν τη συνάντηση που θα έχουν Τραμπ - Ερντογάν στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Τον Τούρκο Πρόεδρο αναμένεται να συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλχαμίτ Γκιουλ, ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, η Υπουργός Εμπορίου Ρουχσάν Πέκτσαν και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι. 

ΚΥΠΕ