You are here

Το Αγαλμα της Ελευθερίας πρασίνισε, λέει ο Μεξικανός Πρόεδρος για το μπλοκάρισμα Τραμπ στα social media

14/01/2021 06:46

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Aντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ άσκησε δριμεία κριτική στους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, μετά τις αποφάσεις των μεγάλων ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να αποκλείσουν από τις πλατφόρμες τους τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, ο Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι δεν είναι σωστό ιδιωτικές εταιρείες να αυτοδιορίζονται διαιτητές και να κρίνουν τι είναι αποδεκτό για την παγκόσμια κατανάλωση. "Δεν ξέρω αν παρατηρήσατε ότι αφότου πήραν αυτές τις αποφάσεις, το Αγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη έγινε πράσινο από τον θυμό του, επειδή δεν θέλει να μετατραπεί σε κενό σύμβολο", είπε στους δημοσιογράφους ο Μεξικανός Πρόεδρος.

"Αυτό που θέλουμε στο Μεξικό είναι να διασφαλίζονται οι ελευθερίες. Μηδέν λογοκρισία. Απαγορεύεται το απαγορεύεται", πρόσθεσε. Το Facebook, το Twitter, το YouTube και άλλοι κολοσσοί του διαδικτύου ανέστειλαν, έστω και προσωρινά, την πρόσβαση του Τραμπ στις πλατφόρμες τους, εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υποκινήσει βίαιες ταραχές, μετά την εισβολή εκατοντάδων υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, την περασμένη εβδομάδα.

Ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ το 2006 οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις στο Μεξικό, ισχυριζόμενος ότι του "έκλεψαν" την προεδρία στις εκλογές. Εκανε και πάλι λόγο για νοθεία το 2012 και τελικά κέρδισε τις εκλογές, με συντριπτική διαφορά, έξι χρόνια αργότερα. Ως πρόεδρος, ο Λόπες Ομπραδόρ συχνά μιλά με καλά λόγια για τον Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο Μεξικό λόγω των προσβλητικών σχολίων του για τους μετανάστες και των απειλών του να επιβάλει οδυνηρά οικονομικά μέτρα στη χώρα αυτήν.

Ο Μεξικάνος Πρόεδρος δεν είναι ο μοναδικός ηγέτης που εξέφρασε ανησυχίες για τις αποφάσεις των τεχνολογικών εταιρειών. Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η καγκελάριος θεωρεί "προβληματικό" το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του Τραμπ στο Twitter.

ΚΥΠΕ