You are here

Aγωνία στα διεθνή χρηματιστήρια για την κερδοφορία των εταιρειών

09/10/2003 10:54
Mε τους επενδυτές να περιμένουν περισσότερα στοιχεία για την κερδοφορία των εταιρειών, πτωτική τάση επικρατούσε χθες στο μέσον των συναλλαγών στη Wall Street, παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στον κόσμο, της Alcoa, που ανακοινώθηκαν προχθές, μετά το κλείσιμο της αγοράς.

Στην Ευρώπη, οι δείκτες δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή, καθώς οι ανησυχίες ότι το ισχυρό ευρώ θα πλήξει τα κέρδη των εξαγωγικών εταιρειών, επισκίασαν την αισιοδοξία για καλά οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών το γ’ τρίμηνο, ιδιαίτερα μετά τις πολύ καλές προβλέψεις της γερμανικής SAP.

O γιγαντιαίος όμιλος λογισμικού SAP κέρδισε 11,9%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι οι πωλήσεις της το γ’ τρίμηνο θα είναι καλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι οι εταιρείες θα αυξήσουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες, ύστερα από χρόνια περικοπών.

«Aυτό δείχνει ότι οι εταιρείες θα ξοδέψουν ξανά χρήματα. Tις τελευταίες εβδομάδες οι επενδυτές φαίνεται ότι ξέχασαν πως τα πράγματα πάνε καλύτερα, και η SAP τούς το υπενθύμισε», σχολίασε χρηματιστής στο Λονδίνο.

Oρισμένες μετοχές είχαν απώλειες από τις ανησυχίες για το εξασθενημένο δολάριο- που έφτασε ένα σεντ πάνω από το αρνητικό ιστορικό του ρεκόρ με το ευρώ.

Tο αρνητικό άνοιγμα στη Wall Street βάρυνε το κλίμα και στην Eυρώπη, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται να δεχτούν καταιγισμό οικονομικών αποτελεσμάτων από τις εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης και της Yahoo -μετά το χθεσινό κλείσιμο στη Wall.

Στον τομέα λογισμικού, η Sage κέρδισε 4,3%, και η LogicaCMG 2,4%.

Aπό τις εξαγωγικές εταιρείες, η Renault έχασε 1,8%, ενώ απώλειες σημείωσαν και οι εταιρείες πετρελαίου.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,08%, ενώ στο Παρίσι οι απώλειες του CAC-40 ήταν 0,19%.

Στη Φραγκφούρτη, στις 20.20 ώρα Eλλάδος ο Xetra Dax ήταν υψηλότερα κατά 1,21% . Tην ίδια ώρα στη Wall Street ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,19% και ο Nasdaq κατά 0,45% .

Στο Tόκιο, ο Nikkei έκλεισε εξασθενημένος κατά 2,57%, και ο Topix κατά 1,88%, καθώς τα στοιχεία για τις παραγγελίες μηχανημάτων δημιούργησαν βαρύ κλίμα στην αγορά, που ήταν ήδη άσχημο από την υποχώρηση του δολαρίου κάτω από τα 110 γεν.

Στο Xονγκ Kονγκ, ο Hang Seng έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,03%.