You are here

Αγορές: Τα χαμένα $18 τρισ. και η επόμενη ημέρα

30/12/2022 14:49

Περισσότερα ξεσπάσματα στον χώρο της τεχνολογίας. Έκρηξη της Covid στην Κίνα. Και πάνω απ 'όλα, καμία κεντρική τράπεζα δεν θα έρθει για... διάσωση εάν τα πράγματα πάνε στραβά.

Καθώς η χρονιά φεύγει με τις μετοχές ανά τον κόσμο να έχουν χάσει 18 τρισ. δολάρια, τα χρηματιστήρια πρέπει να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια εάν πρόκειται να ξεφύγουν από μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο κόκκινο.

Με πτώση άνω του 20% το 2022, ο MSCI All-Country World Index καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του από την κρίση του 2008, καθώς οι τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve υπερδιπλασίασαν τις αποδόσεις του 10ετούς Treasury — το επιτόκιο που καθορίζει το παγκόσμιο κόστος κεφαλαίου.

Οι ταύροι που προσβλέπουν στο 2023 μπορεί να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι δύο συνεχόμενα έτη πτώσης είναι σπάνια για τις μεγάλες αγορές μετοχών — ο δείκτης S&P 500 έπεσε για δύο συνεχόμενα χρόνια σε μόλις τέσσερις περιπτώσεις από το 1928, επισημαίνει το Bloomberg. Το τρομακτικό όμως είναι ότι όταν αυτό συμβαίνει, οι πτώσεις το δεύτερο έτος τείνουν να είναι βαθύτερες από ό,τι στο πρώτο.

Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθορίσουν πώς θα διαμορφωθεί το 2023 για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών:

Κεντρικές Τράπεζες

Οι αισιόδοξοι μπορεί να επισημάνουν ότι η κορύφωση της αύξησης των επιτοκίων βρίσκεται στον ορίζοντα, πιθανώς τον Μάρτιο, με τις χρηματαγορές να αναμένουν ότι η Fed θα μεταβεί περάσει σε διαδικασία μείωσης επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023. Μια έρευνα του Bloomberg News έδειξε ότι το 71% των κορυφαίων επενδυτών παγκοσμίως αναμένει οι μετοχές θα αυξηθούν το 2023.

Όμως, μετά από ένα χρόνο που έπιασε απροετοίμαστους τους καλύτερους και ευφυέστερους της επενδυτικής κοινότητας, πολλοί προετοιμάζονται για περαιτέρω ανατροπές.

Ένας κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει πολύ υψηλός και οι μειώσεις των επιτοκίων να μην υλοποιηθούν. Ένα μοντέλο του Bloomberg Economics δείχνει 100% πιθανότητα ύφεσης αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, ωστόσο φαίνεται απίθανο οι κεντρικές τράπεζες να βιαστούν με χαλάρωση πολιτικής όταν έρθουν αντιμέτωπες με ρωγμές στην οικονομία, μια στρατηγική που εφάρμοσαν επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία.

Μεγάλα προβλήματα τεχνολογίας

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα κινηθούν τα τεχνολογικά mega-caps μετά από μια πτώση 35% φέτος για τον Nasdaq 100. Εταιρείες όπως η Meta Platforms και η Tesla έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους, ενώ απώλειες της Amazon και της Netflix πλησίασαν ή ξεπέρασαν το 50%.

Οι μετοχές τεχνολογίας με τις μεγάλες αποτιμήσεις υποφέρουν περισσότερο όταν τα επιτόκια αυξάνονται. Αλλά και άλλες τάσεις που τις υποστήριξαν τα τελευταία χρόνια μπορεί επίσης να αντιστραφούν - η οικονομική ύφεση μπορεί να πλήξει τη ζήτηση για iPhone, ενώ η πτώση της διαδικτυακής διαφήμισης θα μπορούσε να επηρεάσει τη Meta και την Alphabet Inc.

Στην ετήσια έρευνα του Bloomberg, μόνο οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες είπαν ότι θα αγόραζαν τον κλάδο και αυτοί επιλεκτικά.

«Κάποιες από τις μετοχές τεχνολογίας θα επιστρέψουν καθώς έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά πείθοντας τους πελάτες να τις χρησιμοποιήσουν, όπως η Amazon, αλλά άλλες πιθανότατα δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτό το αποκορύφωμα, καθώς οι άνθρωποι έχουν προχωρήσει», δήλωσε ο Kim Forrest, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.

Ύφεση κερδών

Τα προηγουμένως ανθεκτικά εταιρικά κέρδη αναμένεται ευρέως να καταρρεύσουν το 2023, καθώς αυξάνεται η πίεση στα περιθώρια και η καταναλωτική ζήτηση εξασθενεί.

«Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτήν την bear market αφορά την πορεία στις εκτιμήσεις κερδών, οι οποίες είναι πάρα πολύ υψηλές», σύμφωνα με τον Mike Wilson της Morgan Stanley, μια «αρκούδα» της Wall Street που προβλέπει κέρδη 180 δολάρια ανά μετοχή το 2023 για τον S&P 500, έναντι προσδοκίας των αναλυτών για $231. Η επικείμενη ύφεση των κερδών μπορεί να συναγωνιστεί το 2008 και οι αγορές δεν το έχουν ακόμη αποτιμήσει, είπε.

Η Κίνα

Η απόφαση του Πεκίνου στις αρχές Δεκεμβρίου να καταργήσει τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid φαινόταν ως σημείο καμπής για τον MSCI της χώρας, του οποίου η πτώση κατά 24% συνέβαλε σημαντικά στις απώλειες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών το 2022.

Ωστόσο, το ράλι διάρκειας ενός μήνα στην ηπειρωτική χώρα και τις μετοχές του Χονγκ Κονγκ έχει ανακοπεί καθώς η αύξηση των μολύνσεων από Covid-19 απειλεί την οικονομική ανάκαμψη. Πολλές χώρες απαιτούν τώρα τεστ Covid για ταξιδιώτες από την Κίνα, εξέλιξη που πλήττει για τις παγκόσμιες μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με ταξίδια, αναψυχή και πολυτέλεια.

Πηγή: Euro2day