You are here

Αιφνίδια - μεταβίβαση εξουσίας στους Ιρακινούς

29/06/2004 11:08
Δύο μέρες νωρίτερα μεταβίβασαν στους Ιρακινούς την εξουσία οι Αμερικανοί, αιφνιδιάζοντας τους Ιρακινούς που θεωρούν, στην πλειονότητά τους, την αλλαγή απλώς «διακοσμητική»

Αιφνιδιαστικά και εσπευσμένα παρέδωσαν χθες οι ΗΠΑ την εξουσία του Ιράκ στα χέρια των Ιρακινών, δύο μέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη μεταβίβασή της στις 30 Ιουνίου, δίνοντας τυπικά τέλος στην 14μηνη κατοχή του Ιράκ. Τυπικά, διότι η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα θα συνεχιστεί έως ότου κριθεί ότι η νέα κυβέρνηση είναι σε θέση να ελέγξει πλήρως τη χώρα και να εξασφαλίσει στους Ιρακινούς ένα δημοκρατικό μέλλον χωρίς βία.

Η μεταβίβαση της κυριαρχίας στους Ιρακινούς έγινε με ένα σύντομο και διακριτικό τελετουργικό, κατά το οποίο ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, παρέδωσε το φάκελο με την πράξη μεταβίβασης στους Ιρακινούς, λίγη ώρα πριν εγκαταλείψει τη χώρα. Η μυστικότητα κάτω από την οποία έγινε η τελετή οφείλεται σε φόβους για θεαματικό χτύπημα Ιρακινών ανταρτών και αποτέλεσε αίτημα του Ιρακινού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλαουί.

Για «ιστορική ημέρα που όλοι οι Ιρακινοί περίμεναν», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιράκ, Γαζί αλ Γιαβάρ, ενώ στην τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να σταθούν ενωμένοι και να αποβάλουν από τη χώρα τα ξένα τρομοκρατικά στοιχεία. Ζήτησε από τους οπαδούς του Σαντάμ Χουσεΐν, να αποστασιοποιηθούν από το παλαιό καθεστώς, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τείνοντας χείρα ειρήνης προς όλες τις γειτονικές χώρες.

Η παράδοση της εξουσίας έγινε δεκτή με επιφυλάξεις από τους Ιρακινούς και τον αραβικό κόσμο. Πολιτικοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή προβλέπουν ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων θα συνεχιστούν και πως οι αραβικές χώρες δεν θα προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη διπλωματική αναγνώριση του Ιράκ. Εξαίρεση αποτέλεσε ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ, ο οποίος καλωσόρισε τη μεταβίβαση εξουσίας και έκανε λόγο για «αρχή μιας νέας εποχής».

Επιφυλακτικοί είναι και οι περισσότεροι Ιρακινοί, αφού η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων δεν συνάδει με την πλήρη κυριαρχία του Ιράκ, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ιρακινός πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να σταματήσει τη βία, χαρακτηρίζοντας την αλλαγή απλώς «διακοσμητική». Άμεση ήταν και η αντίδραση της ιρακινής αντιστασιακής οργάνωσης Στρατός του Ανσάρ αλ Σουνά, που υποσχέθηκε να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον Ιρακινών αξιωματούχων και των ξένων δυνάμεων.

«Ημέρα μεγάλης ελπίδας για τους Ιρακινούς» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα από την Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προειδοποιώντας για σκληρά μέτρα που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση της βίας στη χώρα, κάνοντας λόγο μέχρι και για επιβολή στρατιωτικού νόμου από τη μεταβατική κυβέρνηση για να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό Αλαουί να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας που έχουν διακοπεί από το 1991. Την πλήρη και διαρκή στήριξή της στη μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαντάμ

Σύντομα θα απαγγελθούν κατηγορίες από ιρακινό δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της χώρας.

Ζαρκάουι

Τη σύλληψη του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, αρχηγού της αλ Κάιντα στο Ιράκ διέψευσαν οι Αμερικανοί.