You are here

Αίγυπτος και Γαλλία ενώνουν τις φωνές τους εναντίον των συμφωνιών Τουρκίας - Λιβύης

06/12/2019 06:45

Η Γαλλία τάσσεται επίσης κατά των μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, όπως προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ  Σούκρι με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών επέκριναν από κοινού τα δύο μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και της Τουρκίας και τα οποία επιχειρούν να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο και να καλύψουν στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Αλ Αχράμ», βασιζόμενη στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Το σχετικό ρεπορτάζ της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αραβόφωνης εφημερίδας τονίζει ότι «σε τηλεφωνική κλήση μεταξύ τους, οι δύο κορυφαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οι συμφωνίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη».

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Γαλλίας «υπογράμμισαν τη σημασία της επίτευξης μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στην Λιβύη, την υποστήριξη των θεσμών του κράτους της Λιβύης και του εκλεγμένου Κοινοβουλίου και την παροχή βοήθειας στη Λιβύη στις προσπάθειές της για την εξάλειψη της τρομοκρατίας, τον τερματισμό της στρατιωτικής σύγκρουσης και την προετοιμασία των ελεύθερων εκλογών».

Ο Γάλλος Υπουργός κάλεσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί σύντομα τη  Γαλλία για διμερείς συνομιλίες, μία συνάντηση που πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

ΚΥΠΕ