You are here

Αισιόδοξες προβλέψεις για ανάπτυξη 4,6% βλέπει το ΔΝΤ

15/06/2004 13:11
Αισιόδοξος για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ροντρίγκο Ράτο, προβλέποντας ανάπτυξη της τάξης του 4,6%. Αυστηρό, ωστόσο, είναι το ΔΝΤ στις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς αυτό.

«Παρά το γεγονός ότι αναβαθμίζουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για τη μέση τιμή του πετρελαίου φέτος κατά περίπου 5 δολάρια το βαρέλι, δεν βλέπουμε κινδύνους για υποβάθμιση της εκτίμησης του περασμένου Απριλίου για τη φετινή παγκόσμια οικονομία» υποστήριξε ο Ράτο, μιλώντας τη Δευτέρα σε κλειστό συνέδριο ακαδημαϊκών και κεντρικών τραπεζιτών στη Μαδρίτη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτή θα αναπτυχθεί με ρυθμό μικρότερο του 4,6%» προέβλεψε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο Ροντρίγκο Ράτο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να συνεισφέρουν, η κάθε μια από την πλευρά της, για μια πιο ισορροπημένη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ζήτησε από τις ΗΠΑ μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματός τους, ενώ από την ΕΕ και την Ιαπωνία αξίωσε διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών αλλαγών.

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα είναι λιγότερο «γενναιόδωρο» και περισσότερο «αυστηρό» απέναντι στις χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς αυτό.

«Χρειαζόμαστε ένα ταμείο που μπορεί να πει 'όχι', καθώς η προοπτική άρνησης της χορήγησης οικονομικής υποστήριξης θα ενισχύσει τα κίνητρα για την εφαρμογή των ορθών πολιτικών» υπογράμμισε.