You are here

Αισιοδοξία Snow για την ιαπωνική οικονομία

01/09/2003 17:02
Υποτονικότητα χαρακτηρίζει σήμερα τη διατραπεζική αγορά συναλλάγματος, με μειωμένους κατά 85% τους όγκους συναλλαγής, εξαιτίας της αργίας (Labour Day) στις αγορές των ΗΠΑ.

Το χαρακτηριστικό της ημέρας παραμένει η μεγάλη ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος, το οποίο διαπραγματεύεται σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου κοντά στα 116,50.

Τα στοιχεία της Παρασκευής από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της, ότι κατά τη διάρκεια του Αυγούστου δεν παρενέβησαν στη διατραπεζική αγορά, καθώς και το νέο ανοδικό ράλι του δείκτη Nikkei, σε νέο υψηλό 14 μηνών στην αγορά του Τόκυο, ενισχύουν αυτή τη στιγμή το γιεν.

Επιπλέον παράγοντες ενίσχυσης του ιαπωνικού νομίσματος αποτελούν οι τοποθετήσεις ξένων θεσμικών επενδυτών στις ομολογιακές και αγορές κεφαλαίου της Ιαπωνίας, καθώς και η αναθεώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου για το 2003, στο 1,1% από 0,8% της προηγούμενης μέτρησης από το ΔΝΤ.

Τέλος, η επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, John W. Snow αυτή την εβδομάδα στην Ιαπωνία, περιορίζει το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης από τις ιαπωνικές οικονομικές αρχές.

Ο κ. Snow αρνήθηκε να σχολιάσει την πολιτική παρεμβάσεων που ακολουθεί η BoJ και προέτρεψε τους Ιάπωνες αξιωματούχους να καταβάλουν προσπάθειες για την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας. Επίσης, τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλλει το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα, σχετικά με το πρόβλημα των επισφαλών δανείων.

Το πρόγραμμα του εν λόγω αξιωματούχου περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Κίνα.