You are here

Ακόμα πιο βαρύ το πλήγμα από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία

06/08/2020 08:26

Το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό, μετά τις ΗΠΑ, δέχεται η Βραζιλία με 1.437 θανάτους σε 24 μόνο ώρες και σύνολο νεκρών 97 χιλιάδες. Οι ΗΠΑ κατέγραψε άλλους 1262 θανάτους, ενώ στη Γερμανία τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια. Ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στη Λιβύη, 251, στο Μεξικό οι συνολικοί θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έφθασαν τις 50 χιλιάδες και στην Αυστραλία τους οκτώ. Σε μια άλλη εξέλιξη, στη Ρουμανία τα σχολεία θα ανοίξουν κατά περίπτωση στις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Κολομβία αναφέρεται ότι ο πρώην Πρόεδρος Αλβαρο Ουρίμπε προσβλήθηκε από κορωνοϊό.

Βραζιλία
 
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.437 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 57.152 περιπτώσεις μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βραζιλία πλέον ανέρχεται σε 97.256 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί είναι τουλάχιστον 2.859.073 στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
 
Γερμανία
 
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 1.045 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, φθάνοντας τα 213.067 συνολικά, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
 
Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού έφθασε τους 9.175 νεκρούς, καθώς άλλοι 7 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 το ίδιο διάστημα, κατά την ίδια πηγή.
 
Λιβύη
 
Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 251 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην εμπόλεμη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 4.475 επισήμως.
 
Το Κέντρο διευκρίνισε ότι οι διαγνώσεις έγιναν μετά την εξέταση των δειγμάτων συνολικά 1.618 υπόπτων περιπτώσεων.
 
Το ίδιο διάστημα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη Λιβύη να ανέρχεται πλέον σε 99 νεκρούς. Στον αντίποδα, επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν, με το σύνολό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να φθάνει τους 640 στη χώρα.
 
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό εντοπίστηκε στη Λιβύη τον Μάρτιο.
 
Πάντως οι ανακοινώσεις του Κέντρου, ενός από τους ελάχιστους θεσμούς της Λιβύης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση, με δεδομένη τη χαοτική κατάσταση από το 2011, το γεγονός ότι το σύστημα υγείας είναι πρακτικά διαλυμένο, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις κλιμακώθηκαν την άνοιξη του 2019.
 
Είναι ενδεικτικό πως το υπουργείο Υγείας της Μάλτας ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι οι περισσότεροι από τους περίπου εκατό μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο αφού εγκατέλειψαν με βάρκα τη Λιβύη διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.
 
ΗΠΑ
 
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών 1.262 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς μέχρι χθες Τετάρτη στις 20:30 (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Κύπρου).
 
Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός, παρόμοιος με εκείνον της προηγουμένης, αυξάνει σε σχεδόν 158.000 το σύνολο των νεκρών που θρηνεί η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που έκανε την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο στην Κίνα.
 
Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν επίσης 53.158 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 4,82 εκατομμύρια, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής αυτής με έδρα τη Βαλτιμόρη.
 
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας, μολαταύτα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει να εμφανίζεται αποφασιστικά αισιόδοξος, επανέλαβε χθες την πρόβλεψή του πως ο ιός θα "εξαφανιστεί" από την αμερικανική επικράτεια.
 
"Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία (...), θα εξαφανιστεί", επέμεινε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Ο Τραμπ αποφάσισε να ξαναρχίσει να παραχωρεί σχεδόν καθημερινά συνεντεύξεις για την πορεία της πανδημίας μετά την αναζωπύρωσή της περί τα τέλη Ιουνίου σε πολιτείες στον Νότο και στη Δύση.
 
Μόνο σε μία από αυτές, τη Φλόριντα, έχουν πλέον διαγνωστεί πάνω από μισό εκατομμύρια κρούσματα από την έναρξη της κρίσης.
 
Οι υγειονομικές αρχές της τουριστικής πολιτείας των 21 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων μόλυνσης. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή εν μέρει τουλάχιστον οφειλόταν στο κλείσιμο την περασμένη εβδομάδα διαγνωστικών κέντρων προληπτικά, καθώς πλησίαζε τις ακτές της η τροπική καταιγίδα Ησαίας.
 
Η Αριζόνα (δυτικά) είναι ανάμεσα στις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο το τρέχον διάστημα. Πάνω από 500 κρατούμενοι σε φυλακή της πόλης Τουσόν - χονδρικά ο μισός πληθυσμός των εγκλείστων - διαγνώστηκε πως έχουν προσβληθεί, ανακοίνωσαν οι τοπικές σωφρονιστικές αρχές.
 
Κίνα
 
Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 37 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 27 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι τα 30 από αυτά ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και τα 27 διαγνώστηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ενώ τα άλλα τρία στην επαρχία Λιαονίνγκ.
 
Τα υπόλοιπα επτά κρούσματα ήταν "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι μολυσμένοι από τον κορωνοϊό μεταξύ ταξιδιωτών από το εξωτερικό που φθάνουν στην ηπειρωτική Κίνα.
 
Σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκαν επίσης 20 ασυμπτωματικοί φορείς, από 24 την προηγουμένη.
 
Οι κινεζικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στους αριθμούς των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
 
Κατά την ίδια πηγή, στα κινεζικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 837 ασθενείς, οι 34 σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.
 
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 - ο αριθμός τους παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο - επί συνόλου 84.528 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.
 
Μεξικό
 
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 829 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και ακόμη 6.139 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
 
Ο επίσημος απολογισμός στη χώρα η οποία θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στον πλανήτη έφθασε έτσι τους 49.698 νεκρούς επί συνόλου 456.100 ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν.
 
Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι μολύνσεις είναι πιθανόν πολύ περισσότερες στην πραγματικότητα από αυτές που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Αυστραλία
 
Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι άλλοι οκτώ άνθρωποι υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, μία ημέρα αφότου κατέγραψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας ως εδώ, που ήταν 15 θάνατοι.
 
Το ίδιο διάστημα, εντοπίστηκαν άλλα 471 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 725 την προηγουμένη.
 
Πέρα από τη Βικτόρια, όπου εφαρμόζονται ολοένα πιο αυστηροί περιορισμοί, κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Νέα Νότια Ουαλία και στην Κουίνσλαντ, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως παίρνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 255 ανθρώπους στην Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.
 
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον προέβλεψε εξάλλου σήμερα ότι η ανεργία φέτος ενδέχεται να αυξηθεί γύρω στο 10%, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας και των μέτρων αποτροπής.
 
Ως εδώ, η κεντρική τράπεζα της χώρας προέβλεπε πως η ανεργία θα έφθανε το 9,25% εντός του έτους, όμως μετά το lockdown στη Βικτόρια για έξι εβδομάδες, προβλέπεται πως το ποσοστό των ανθρώπων χωρίς απασχόληση θα κορυφωθεί περί το 10%, εξήγησε.
 
Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ξεπεράσει το 13%, ενώ ως εδώ δεν αναμενόταν να υπερβεί το 11%.
 
Ο Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε πως τα μέτρα αποτροπής στη Βικτόρια "θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος" και "αντίκτυπο στην πορεία προς την ανάκαμψη" της οικονομίας της Αυστραλίας, πράγμα που σημείωσε πως είναι "ανησυχητικό", μολονότι δεν ήταν "απροσδόκητο".
 
Ρουμανία
 
Τα σχολεία στη Ρουμανία θα επαναλειτουργήσουν από τις 14 Σεπτεμβρίου, κατά περίπτωση, κάτι που σημαίνει ότι στις πόλεις που πλήττονται από την πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πιθανόν να γίνονται τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις.
 
Τις τελευταίες 15 ημέρες τα κρούσματα στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 1.000 σε 24ωρη βάση (εκτός από μία ημέρα). Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 56.550 αφότου έφτασε η πανδημία στη χώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.521.
 
Η Ρουμανία έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα Αυγούστου και έχει επιβάλλει τοπική καραντίνα σε ορισμένες κωμοπόλεις και χωριά όπου καταγράφονται συρροές κρουσμάτων.
 
"Για τα περισσότερα παιδιά (η επαναλειτουργία) σημαίνεται ότι θα πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Υπάρχουν τρία σενάρια, ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε πόλη. Ο τρόπος που θα λειτουργεί το κάθε σχολείο θα αποφασιστεί από τις τοπικές αρχές", είπε ο πρόεδρος.
 
Στις πόλεις όπου τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφεται μόνο 1 κρούσμα ανά 1.000 κατοίκους, τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις. Σε εκείνες με 3 κρούσματα ανά 1.000 κατοίκους θα λειτουργήσουν μόνο οι παιδικοί σταθμοί και ορισμένες τάξεις, ενώ στις υπόλοιπες τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά. Στις πόλεις με πάνω από 3 κρούσματα, τα μαθήματα θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιοχάνις, πολλές πόλεις σήμερα βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία ενώ υπάρχουν και 50 όπου τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν.
 
Νωρίτερα χθες, το ρουμανικό παράρτημα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Save the Children προέτρεψε τις αρχές να φροντίσουν ούτως ώστε όλα τα παιδιά να τύχουν ίσης μεταχείρισης. "Το βασικό είναι όλα τα παιδιά να επιστρέψουν στο σχολείο με ασφάλεια και με ίση πρόσβαση", τόνισε.
 
Κολομβία
 
Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, πολιτικός μέντορας του σημερινού αρχηγού του κράτους Ιβάν Ντούκε, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, ενημέρωσε το κόμμα του την επομένη της εντολής του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τεθεί σε κατ` οίκον περιορισμό, που έχει προκαλέσει αληθινό πολιτικό σεισμό στη χώρα των Άνδεων.
 
Ο Ουρίμπε, 68 ετών, έχει μολυνθεί αλλά "η κατάσταση της υγείας του είναι καλή", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το Δημοκρατικό Κέντρο (CD), του οποίου ηγείται ο ακόμη πανίσχυρος επικεφαλής της κολομβιανής σκληρής δεξιάς.

ΚΥΠΕ