You are here

Άλμα 18,3% για τον κινεζικό ΑΕΠ το α’ τρίμηνο

16/04/2021 09:02

Με ρυθμό ρεκόρ αυξήθηκε το ΑΕΠ της Κίνας το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω της ισχυρότερης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης και της συνεχιζόμενης στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Όμως, η εκρηκτική αυτή άνοδος αναμένεται να μετριαστεί αργότερα φέτος, καθώς η κυβέρνηση θα στρέφει την προσοχή της στη χαλιναγώγηση των οικονομικών κινδύνων που υπάρχουν στα τμήματα εκείνα της οικονομίας που υπερθερμαίνονται.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ έκανε άλμα-ρεκόρ 18,3% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος του 19% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Το δ’ τρίμηνο του 2020 η Κίνα είχε εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 6,5%.

Σε τριμηνιαία βάση, η κινεζική οικονομία αυξήθηκε κατά 0,6% έναντι του 1,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και έναντι του 3,2% το δ’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 14,1% σε ετήσια βάση έναντι του 17,2% που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είχε αυξηθεί κατά 35,1%.

Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 34,2% έναντι του 28% που προέβλεπαν οι αναλυτές και έναντι του 33,8% στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, Liu Aihua, ενώ η οικονομία ξεκίνησε δυνατά το 2021, ο τομέας των υπηρεσιών και οι μικρότερες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, ενώ ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει μέτριος.

Πηγή: Euro2day