You are here

Άλμα πετρελαίου φέρνουν οι νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας

04/05/2022 12:40

Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας φέρνουν μεγάλη άνοδο στην τιμή του πετρελαίου.

Το συμβόλαιο Ιουλίου του Brent ενισχύεται κατά 3,61% ή 3,79 δολάρια και η τιμή του διαμορφώνεται στα 108,98 δολ. το βαρέλι.

Την πρόταση των νέων κυρώσεων ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyer, με στόχο την αποδυνάμωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα και του Πούτιν, από τις 14 Μάϊου.

Όπως αναφέρει το Euronews, η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο αγοραστή της Ρωσίας, αγοράζοντας μέχρι πρόσφατα 3,5 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων σε καθημερινή βάση. Το περασμένο έτος ξοδεύτηκαν περισσότερα από 73 δισ. για ρωσικό πετρέλαιο.

Ταυτόχρονα, Κίνα και Ινδία «τρέχουν» να κλείσουν τις αγορές τους για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα που πλέον απαγορεύει η ΕΕ, αλλά μόνο με μεγάλες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Αθηνών, αυτό θα βοηθήσει τη Ρωσία να βρει νέους πελάτες αλλά οι ζημιές που θα καταγράψει, αναμένεται να είναι μεγαλύτερες καθώς τα ταμεία της θα είναι μειωμένα σε σύγκριση με τις πληρωμές από ΕΕ.

Οι Financial Times, αναφέρουν ότι ήδη η Κίνα ξεκίνησε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, χωρίς όμως να αναφέρονται ακόμη οι ποσότητες που αγοράζονται για να αποφύγουν αμερικάνικες και ευρωπαϊκές αρχές.

Η Κίνα πραγματοποιεί αγορές από ανεξάρτητες εταιρείες, διατηρώντας χαμηλό προφίλ και αποφεύγοντας τα προβλήματα με την Ευρώπη.

Το Bloomberg αναφέρει αύξηση στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, περισσότερο από 5%, ενώ η Ινδία προσπαθεί να πετύχει τιμή κάτω των 70 δολαρίων το βαρέλι με το αμερικάνικο αργό να φτάνει τα 106 δολάρια το βαρέλι.