You are here

Αναδυόμενες δυνάμεις

30/12/2009 10:25
Του David Oakley

Οι επενδυτές τοποθέτησαν τεράστια ποσά σε equity funds που επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές, σε μια κίνηση η οποία συνιστά αναστροφή του κλίματος που επικρατούσε μέχρι πρότινος. Οι εισροές σε αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε 80,3 δισ. δολάρια το 2009 σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών EPFR Global.

Πρόκειται για τις υψηλότερες εισροές από το 1997 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την εταιρεία, ενώ το ποσό των αντίστοιχων εισροών πέρυσι ανήλθε μόλις σε 49,5 δισ. δολάρια.

Οι φετινές εισροές υπερβαίνουν κατά 25,9 δισ. δολάρια το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2007 και έρχονται σε αντιδιαστολή με τις εκροές ύψους 86 δισ. δολαρίων που κατέγραψαν πέρυσι τα equity funds των αναπτυγμένων χωρών.

«Ηταν μια πολύ σημαντική χρονιά για τις αναδυόμενες αγορές μετά την κατάρρευση που υπέστησαν αρκετές από αυτές στα τέλη του 2008», αναφέρει ο Νάιτζελ Ρέντελ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets.

Ο δείκτης FTSE All-World Emerging Markets για τις αναδυόμενες αγορές έχει ενισχυθεί κατά 75% από την 1η Ιανουαρίου, ξεπερνώντας σημαντικά τα κέρδη της τάξεως του 28% που καταγράφει ο αντίστοιχος δείκτης για τις αναπτυγμένες οικονομίες FTSE All-World Developed Index. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα (γνωστές και με το ακρωνύμιο BRIC) προσέλκυσαν τον κύριο όγκο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με εισρές της τάξεως των 60 δισ. δολαρίων.

Τα παγκόσμια επενδυτικά funds, που κατά κύριο λόγο κάνουν τοποθετήσεις στις τέσσερις αυτές χώρες, είχαν το 2009 εισροές της τάξεως των 39 δισ. δολαρίων.

Αυτά που ειδικεύονται σε επενδύσεις στις χώρες του BRIC στο σύνολό τους είχαν εισροές 4,75 δισ. δολαρίων, αυτά που ειδικεύονται σε επενδύσεις στην Κίνα εισροές 6,8 δισ. δολαρίων, αυτά που ειδικεύονται σε επενδύσεις στη Βραζιλία εισροές ύψους 4,9 δισ. δολαρίων, στην Ινδία 3,1 δισ. δολ. και στη Ρωσία 1,5 δισ. δολ. Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές οι οποίοι συνήθως δραστηριοποιούνται μόνο σε αναπτυγμένες αγορές.

Οι επενδυτές φαίνονται διατεθειμένοι να αυξήσουν την έκθεσή τους στην κινεζική αγορά, που θεωρείται πλέον κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής της αναμένεται να κυμανθούν το 2010 στο 10% σύμφωνα με την RBC Capital Markets.

Σε μια περίοδο που οι ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη με πολύ αργότερους ρυθμούς σε σχέση με τις αναδυόμενες, οι επενδυτές αναμένουν σημαντικά κέρδη από τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων οικονομιών.

Στις αγορές συναλλάγματος, τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών, όπως το ρεάλ της Βραζιλίας ή το ραντ της Νότιας Αφρικής είχαν επίσης μια πολύ δυνατή χρονιά. Το ρεάλ ενισχύθηκε κατά 25% έναντι του δολαρίου και το ραντ κατά 22% από την 1η Ιανουαρίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμη νωρίς για τη εξαγωγή συμπερασμάτων για την επόμενη χρονιά, καθώς μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη στην αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα.

BRIC

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα (γνωστές και με το ακρωνύμιο BRIC) προσέλκυσαν τον κύριο όγκο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με εισρoές της τάξεως των 60 δισ. δολαρίων.