You are here

Αναφορές αιγυπτιακών ΜΜΕ σε ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας με Βρετανία μετά το Brexit

19/04/2019 06:55

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι αναφορές του αιγυπτιακού οικονομικού Τύπου, ιδιαίτερα δε του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΕΝΑ, στις προοπτικές που διανοίγονται για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Αιγύπτου-Βρετανίας, εφ’ όσον τελικώς πραγματοποιηθεί η αποχώρηση της δεύτερης από την Ε.Ε. («Brexit»).
 
Όπως αναφέρει και το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, «η Αίγυπτος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών στις οποίες αποδίδεται ιδιαίτερη προτεραιότητα από τη Βρετανία για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου κατά την περίπτωση αποχώρησής της από την Ε.Ε., ώστε να μην διαταραχθούν οι εκατέρωθεν εμπορικές και επενδυτικές ροές».
 
Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται ότι «κατά την αιγυπτιακή οπτική, η «έξοδος» από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά τους όρους πρόσβασης στη βρετανική αγορά, ιδιαίτερα για επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες που αποτελούν οικονομικούς και εμπορικούς εταίρους της Βρετανίας».
 
Μάλιστα, κάποια ρεπορτάζ φτάνουν μέχρι στο σημείο να ισχυρίζονται ότι «η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα απαλλάξει το βρετανικό εξωτερικό εμπόριο από τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές που αυτή εφαρμόζει, ιδιαίτερα όσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα, υπονοώντας ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τη Βρετανία μία εμπορική συμφωνία ευνοϊκότερη της συμφωνίας σύνδεσης με την Ε.Ε».
 

ΚΥΠΕ