You are here

Ανακάμπτει το δολάριο έναντι του ευρώ

07/05/2004 11:02
H μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες άλλαξε το σκηνικό στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ενισχύοντας το δολάριο έναντι του ευρώ.

Το δολάριο ενισχύθηκε περαιτέρω σήμερα εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία τον Απρίλιο, που θα ανακοινωθούν το απόγευμα και θα επιβεβαιώσουν, ως φαίνεται, ότι η θεαματική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αρχίζει να έχει αντίκτυπο και στην αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία θα ανακοινωθούν στις 15.30’, ώρα Ελλάδος, και εφ’ όσον επιβεβαιώσουν τη βελτίωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ θα «λύσουν τα χέρια» του Αλαν Γκρίνσπαν και των συναδέλφων του στη Fed προκειμένου να αυξήσουν τα αμερικανικά επιτόκια.

Η προοπτική αυτή προσήλκυσε σήμερα στην αμερικανική αγορά ομολόγων και στο δολάριο.

Στην αγορά του Λονδίνου το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα 1,2050 δολάρια από τα 1,2070 δολάρια που είχε κλείσει χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης και βεβαίως πολύ χαμηλότερα από τα 1,2180 δολάρια που είχε κλείσει την Τετάρτη.

Το δολάριο ενισχύθηκε αισθητά έναντι του ευρώ, όχι όμως και έναντι του γεν που επλήγη τόσο από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο του Τόκιο όσο και από την κυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε φέρνοντας στα πρόθυρα παραιτήσεως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που όπως αποκαλύφθηκε, απέφευγε να αποδίδει συνταξιοδοτικές εισφορές.

Το ιαπωνικό νόμισμα έπεσε σήμερα στα 110,35 γεν ανά δολάριο, περίπου 0,5% σε σύγκριση με τα 109,80 γεν ανά δολάριο που είχε κλείσει χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στις 29 Απριλίου το ιαπωνικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου έναντι του δολαρίου, που είχε ξεπεράσει τα 111 γεν.