You are here

Ανάπτυξη έως και 4,5% στις ΗΠΑ

08/01/2004 11:10
Δυναμικότερη του αναμενόμενου θα είναι φέτος η ανάπτυξη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις αναλυτών, ενώ τις ευοίωνες προβλέψεις τους επιβεβαιώνουν πλέον και τα στοιχεία για την απασχόληση - τη μέχρι τώρα «αχίλλειο πτέρνα» της αμερικανικής οικονομίας. Αναλυτές που πήραν μέρος σε δημοσκόπηση του Βloomberg εκτιμούν πως το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2003 (υψηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα). Για ολόκληρο το 2003, ο μέσος όρος των προβλέψεων για το ΑΕΠ είναι στο 3,1%, και για φέτος στο 4,4%. «Η οικονομία θα έχει πολύ καλές επιδόσεις το 2004», σχολίασε ο Τζον Ντιβάιν της Genaral Μotors. Τα ανώτερα στελέχη της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ «είναι δικαιολογημένα πιο αισιόδοξα», και προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 4,5%.

Οι καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας αρχίζουν να γίνονται ορατές, αργά αλλά σταθερά, και στην αγορά εργασίας. Η ανεξάρτητη εταιρεία Challenger, Gray & Christmas, που καταγράφει τις εξελίξεις στην απασχόληση, ανακοίνωσε χθες ότι οι απολύσεις από επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 6,5%, σε 93.020 τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο. Ολόκληρο το 2003 καταργήθηκαν 1.236.426 θέσεις εργασίας, που αντιστοιχεί σε πτώση 16% από 1.466.823 απολύσεις το 2002. Η Challenger, ωστόσο, επισημαίνει πως η αγορά εργασίας θα αργήσει, τουλάχιστον έως και το 2008, για να δει τις καλές ημέρες του τέλους της δεκαετίας του 1990. Αύριο δημοσιεύεται η έκθεση Δεκεμβρίου για το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, που αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητο στο 5,9%. Σε έρευνα-δημοσκόπηση της Wall Street Journal, 54 κορυφαίοι αναλυτές προβλέπουν την πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 5,5% έως τον Νοέμβριο, που μεταφράζεται σε 1,5 νέες θέσεις εργασίας στο 12μηνο. Εν τω μεταξύ, ενισχύεται και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης του ΑΒC Νews/Μoney Μagazine διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε -7 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2002. Παρά την ενίσχυσή του, η μέση επίδοση του δείκτη ολόκληρο το 2003 (στις -19 μονάδες) ήταν η χειρότερη από το 1994.

Τz. Σνόου: Στα 500 δισ. δολ. το έλλειμμα

Να γίνουν μόνιμες οι φοροαπαλλαγές που έχει πετύχει η κυβέρνηση Μπους πρότεινε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, τονίζοντας ότι κάθε αποτυχία προς αυτήν την κατεύθυνση θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη. Οι φοροαπαλλαγές λήγουν στο τέλος της δεκαετίας. Ο κ. Σνόου είπε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αγγίξει τα 500 δισ. δολαρίων φέτος, αλλά τόνισε ότι «αυτό δεν είναι εκτός του μέσου ιστορικού επιπέδου», και είναι «υπό έλεγχο». Δήλωσε δε πως η οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται δυναμικότερα.