You are here

«Ανάσα» στην αγορά πετρελαίου

30/07/2004 09:32
Η ανάκληση της δικαστικής εντολής για «πάγωμα» των πωλήσεων πετρελαίου της ρωσικής ΥUΚΟS έδωσε βαθιά ανάσα στην εταιρεία και στη διεθνή αγορά πετρελαίου, με τις τιμές να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά επίπεδά τους: Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε κατά 80 σεντ στα 42,10 δολάρια το βαρέλι, από τα 43,05 δολάρια την Τετάρτη (ρεκόρ 21ετίας). Αντίστοιχες τάσεις επικράτησαν και στο Λονδίνο, όπου η τιμή του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 38,70 δολ. το βαρέλι, αφού πρώτα «σκαρφάλωσε» στα 39,68 δολάρια, στο υψηλότερο σημείο από το 1990.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι αν και απομακρύνθηκαν οι φόβοι για άμεση διακοπή της ροής πετρελαίου από τη ΥUΚΟS (στην οποία αναλογεί το 2% της παγκόσμιας παραγωγής), η τάση των τιμών παραμένει ανοδική καθώς παραμένουν οι φόβοι για στενότητα προσφοράς, ενώ η ζήτηση «καλπάζει».

ΟΠΕΚ Σημειώνεται ότι το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ χρησιμοποιούν πάνω από το 95% της παραγωγικής τους δυναμικότητας, κάτι που σημαίνει ότι έχουν ελάχιστα περιθώρια κινήσεων σε περίπτωση διαταραχής της προσφοράς. Υπάρχουν πάντως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι υψηλότερες από ό,τι δικαιολογείται από τα υφιστάμενα επίπεδα ζήτησης, όπως ο Ρίτσαρντ Σάβατζ της Βank of Αmerica που εκτιμά ότι «Μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα υποχωρήσουν καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται 12 δολάρια το βαρέλι πάνω από τη δίκαια τιμή τους λόγω του γεωπολιτικού κινδύνου...».