You are here

Ανησυχία ΕΕ για Ζιμπάπουε και έκκληση για σεβασμό συντάγματος και δημοκρατίας

15/11/2017 14:53
Έκκληση για σεβασμό της συνταγματικής τάξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη Ζιμπάμπουε, απηύθυνε σήμερα η Κομισιόν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Υπάτης Εκπροσώπου Φ. Μογκερίνι, ερωτηθείσα σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, τόνισε ότι η ΕΕ έχει γνώση των εξελίξεων και ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη να αρχίσουν το διάλογο για ειρηνική επίλυση των διαφορών τους.

Αναλυτικά, η Κάθριν Ρέι δήλωσε "είδαμε τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους ειδικά σε σχέση με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας. Είναι θέμα ανησυχίας για την ΕΕ, παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει επί του εδάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών πρέπει να γίνουν σεβαστά, και η συνταγματική τάξη και η δημοκρατική διακυβέρνηση να διατηρηθεί. Καλούμε όλους τα σχετικά μέρη να μετακινηθούν από την σύγκρουση στο διάλογο με στόχο την ειρηνική επίλυση".

Η ίδια εκπρόσωπος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, για την κατάσταση στο Λίβανο, επεσήμανε και πάλι ότι το κύριο μήνυμα από τη συνάντηση της Φ. Μογκερίνι με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Μπασίλ, είναι η στήριξη της ΕΕ στη σταθερότητα, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. "Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει το Λίβανο", είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν εσχάτως επαίνεσε τα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό το τελευταίο διάστημα, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών εκλογών. Η ΕΕ έκανε έκκληση να σταματήσει κάθε εξωτερική επέμβαση στη χώρα.