You are here

Ανησυχίες στις υγειονομικές αρχές της Κίνας για μια διάδοση του νέου κοροναϊού

18/01/2020 17:40

Ανησυχίες εκφράζονται από υγειονομικές αρχές ότι ένας ιός που εμφανίστηκε στην Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, θα μπορούσε να εξαπλωθεί, την ώρα μάλιστα που εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια των εορτασμών την ερχόμενη εβδομάδα για το Σεληνιακό Νέο Έτος, αν και στην ίδια την πόλη κάτοικοι λένε πως δεν επικρατεί μεγάλη ανησυχία.

Κινέζοι αξιωματούχοι διώκουν αυτούς που διαδίδουν ειδήσεις για την ασθένεια στο Ίντερνετ, δήλωσαν ορισμένοι. Από χθες Παρασκευή ανήλθαν σε δύο οι νεκροί στην Βουχάν από το ξέσπασμα πνευμονίας που συνδέεται με ένα νέο στέλεχος κοροναϊού, το οποίο οι αρχές υποπτεύονται ότι μεταδόθηκε σε ιχθυαγορά.

Οι υγειονομικές αρχές της πόλης αυτής ανακοίνωσαν ότι κι άλλοι άνθρωποι διαγνώστηκαν με τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του σε σχεδόν 50. Δύο κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στην Βουχάν πρόσφατα.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Imperial College του Λονδίνου επισημαίνεται ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 1.723 κρούσματα μόνον στην Βουχάν. "Είναι πιθανό το ξέσπασμα στη Βουχάν ενός νέου κοροναϊού να έχει προκαλέσει πολλά περισσότερα κρούσματα μέτριας ή σοβαρής αναπνευστικής νόσου από αυτό που αναφέρεται σήμερα", επισημαίνεται στην έκθεση. Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι υγειονομικές αρχές της Βουχάν δεν έχουν συμπεράνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, 763 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν εντοπιστεί από τις αρχές και 98 παραμένουν υπό παρακολούθηση.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες ασιατικές χώρες ενίσχυσαν τους ελέγχους των ταξιδιωτών από την Βουχάν και ο ΠΟΥ προειδοποίησε τα νοσοκομεία παγκοσμίως ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός ευρύτερου ξεσπάσματος. Το 2002/03 ο κοροναϊός SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους.  Άνθρωποι στη Βουχάν, με τους οποίους ήρθε σε επαφή το Reuters, δήλωσαν ότι ενώ πολλοί επανεξετάζουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν για προληπτικούς λόγους, η ανησυχία που επικρατεί γενικά σε σχέση με τον ιό είναι μικρή. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν κανονικά στην πόλη, η οποία έχει πληθυσμό μεγαλύτερο των 8 εκατομμυρίων, λένε.

Την ίδια ώρα τα γυμναστήρια, οι πισίνες, τα κέντρα άθλησης και οι αγορές τροφίμων με τις οποίες επικοινώνησε το Reuters δηλώνουν ότι δεν έχουν προβεί σε αλλαγές ούτε έχουν λάβει επιπλέον μέτρα προφύλαξης. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να κάνουν 3 δισεκατομμύρια μετακινήσεις για να γιορτάσουν το κινεζικό Νέο Έτος, το οποίο αρχίζει στις 24 Ιανουαρίου, ως επί το πλείστον εργαζόμενοι σε άλλες πόλεις που επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ωστόσο πολλοί Κινέζοι φεύγουν και στο εξωτερικό κατά τις διακοπές για τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Πρόσωπο που εργάζεται για την επίσημη υπηρεσία έκδοσης εισιτηρίων για τα τρένα δήλωσε χθες στο Reuters ότι δεν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ελέγχου της υγείας ή θερμομέτρησης στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουχάν. Από την Τετάρτη ωστόσο αυτοί που ταξιδεύουν από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τιάνχε της Βουχάν υποβάλλονται σε θερμομέτρηση προτού επιβιβαστούν σε πτήσεις, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Δύο μέλη ιπτάμενου προσωπικού διαφορετικών εσωτερικών πτήσεων εντός κι εκτός της πόλης δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπρόσθετη εκπαίδευση ή προειδοποιήσεις για τον ιό. Ωστόσο αυτοί που έχει επηρεαστεί η ζωή τους από τον ιό ανησυχούν.

"Βλέπω κυλιόμενες σκάλες ή τρόφιμα ή ανθρώπους που στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο και ανησυχώ", δήλωσε μια 33χρονη, που κατονομάζεται ως Πενγκ, η οποία ζει σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από την ιχθυαγορά από την οποία υπάρχουν υποψίες ότι προήλθε ο ιός. Η Πενγκ εξήγησε ότι η ηλικιωμένη θεία της εισήχθη στο νοσοκομείο με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Δεν πρόκειται για επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, υπογράμμισε, μιλώντας τηλεφωνικώς στο Reuters, αλλά δύο συγγενείς που θα τους επισκέπτονταν για τις γιορτές ανέβαλαν το ταξίδι τους. Η 33χρονη αρνήθηκε επίσης να δώσει στη δημοσιότητα ολόκληρο το όνομά της επειδή οι αρχές των νοσοκομείων και η αστυνομία έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους της Βουχάν να μην μιλούν για τον ιό στο Διαδίκτυο ή στα μέσα ενημέρωσης.

"Δεν υπάρχουν γιορτές για μένα (...) μόνο ανησυχία", είπε. Καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, ντόπιοι δηλώνουν ότι οι αρχές διώκουν ανθρώπους που αναρτούν στο Ίντερνετ πληροφορίες για τον ιό ή για άρρωστους συγγενείς τους. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα κρατικά μέσα μετέδωσαν ότι οκτώ άνθρωποι "αντιμετωπίστηκαν βάσει του νόμου" σε σχέση με την κοινοποίηση πληροφοριών για τον ιό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο άνθρωποι δήλωσαν παράλληλα στο Reuters ότι η αστυνομία τους έδωσε εντολή να αφαιρέσουν αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτοί αρνήθηκαν να κατονομαστούν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές, ασυνήθιστα μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα των νοσοκομείων στην Βουχάν, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που τους συστήνεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. "Οι άνθρωποι φοβούνται", πρόσθεσε η Πενγκ. "Οι περισσότεροι μπορεί να έχουν μια απλή γρίπη ή ένα κρυολόγημα (...) αλλά ποιος θα το ρίσκαρε;".