You are here

Ανοδικές οι τάσεις του δολαρίου έναντι του γεν σήμερα

25/09/2003 14:47
Ανοδικές εμφανίζονται οι τάσεις για το δολάριο έναντι του γεν σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 111,90-112,00 γεν, από 111,73 γεν που διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Από τις αρχές του έτους, το δολάριο έχει εξασθενίσει έναντι του γεν κατά 5,8%, ενώ τον τελευταίο µήνα καταγράφει απώλειες της τάξεως του 4,7%.

Η υποχώρηση των ιαπωνικών χρηματιστηριακών τιμών και το ενδεχόμενο παρέμβασης της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας, περιορίζουν τις απώλειες στο δολάριο.

Σημειώνεται ότι οι απόψεις διίστανται όσον αφορά την ακολουθούμενη συναλλαγματική πολιτική της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα δε θα επιτρέψει την υποχώρηση του δολαρίου στην περιοχή των 110 γεν, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ιαπωνικές χρηματιστηριακές τιμές.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ισχυροποίηση του γεν επιδρά αρνητικά στην κερδοφορία των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιριών ενώ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Σύμφωνα µε τον τ. Υφυπουργό Οικονομικών, Ε. Σακακιμπάρα, οι αμερικανικές οικονομικές αρχές θα συνεχίσουν να ανέχονται την παρεμβατική πολιτική της Ιαπωνίας προκειμένου να περιοριστούν οι απότομες διακυμάνσεις.

Ωστόσο, ο ίδιος αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, καθώς η αγορά εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας και προβλέπει την υποχώρηση του δολαρίου στα 110 γιν.

Από πλευράς τεχνικής αναλύσεως, το δολάριο χαρακτηρίζεται ως υπερπουληµένο έναντι του γεν, ενώ βραχυπρόθεσμο στόχο αποτελεί η περιοχή των 113,00-50 γεν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σημερινές ανακοινώσεις των παραγγελιών Αυγούστου, καθώς και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Σε άλλο επίπεδο, το κλίμα για το δολάριο επιβαρύνεται, δεδομένου ότι το ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί μεταξύ 1,1470-80 δολάρια από το επίπεδο των 1,1485 δολαρίων που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε το ευρώ σήμερα το πρωί ήταν τα 1,1504 δολάρια.

Το κλίμα για το δολάριο επιβάρυνε η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, καθώς η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιουργεί προβληματισμό για τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Αρνητικά επηρέασαν, επίσης, το δολάριο οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι χρηματιστηριακές τιμές στις ΗΠΑ.

Στήριξη στο ευρωπαϊκό νόμισμα παρέχει και η άνοδος του ευρώ έναντι του γεν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις για το δείκτη Ifo Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, καθώς και τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών Αυγούστου και τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ.

Σημαντικό επίπεδο αντιστάσεως για το ευρώ, αποτελεί αυτό των 1,1550 δολαρίων όπου εντοπίζονται εντολές knock-out options. Ενδεχόμενη διάσπαση του παραπάνω επιπέδου, θα επιτρέψει την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομίσματος μέχρι την περιοχή των 1,1660 δολαρίων (Fibonacci Retracement 76,4%, 1,1935-1,0760).