You are here

Ανοίγει ο δρόμος για εκδίκαση της προσφυγής του Κατάρ κατά του εναέριου αποκλεισμού

15/07/2020 14:55

Το Κατάρ καλωσόρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να εξετάσει την προσφυγή της Ντόχα κατά της καθολικής απαγόρευσης πτήσεων που έχουν επιβάλει εδώ και τρία χρόνια η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Μπαχρέιν και η Αίγυπτος κατά του Κατάρ.

Οι τέσσερις χώρες επέβαλαν την απαγόρευση πτήσεων τον Ιούνιο του 2017 ενώ είχαν επίσης επιβάλει και χερσαίο και θαλάσσιο αποκλεισμό ως αντίδραση στην κατ’ ισχυρισμόν στήριξη που παρείχε η Ντόχα σε οργανώσεις που τα κράτη αυτά θεωρούσαν ως τρομοκρατικές, ισχυρισμούς τους οποίους απέρριπτε το Κατάρ, που είχε προσφύγει στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Τα τέσσερα κράτη προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία του ICAO.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας του Κατάρ, το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη ότι ο ICAO μπορεί να εκδικάσει την προσφυγή του Κατάρ, αφού με δύο του αποφάσεις απέρριψε τρεις εφέσεις από τα εν λόγω κράτη που αμφισβητούσαν την δικαιοδοσία του ICAO.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του Κατάρ, Γιασίμ Σαΐφ αλ Σουλαϊτί καλωσόρισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία ανοίγει το δρόμο για την απονομή δικαιοσύνης κατά των κρατών αυτών που παραβίασαν τους διεθνείς κανονισμούς αεροπλοΐας, όπως αναφέρεται.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι το Διεθνές Δικαστήριο εν τέλει θα κρίνει τις ενέργειες αυτές ως παράνομες», ανέφερε ο Καταρινός Υπουργός, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις αυτές είναι οι τελευταίες μια σειράς αποφάσεων που «εκθέτουν τη συνεχιζόμενη έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τα κράτη αυτά», είπε ο κ. Αλ Σουλαϊτί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ