You are here

Ανταλλαγή πυρών αστυνομίας - διαδηλωτών στο Μιζούρι και τοιχογραφία για τον Φλόιντ

02/06/2020 11:50

H Αστυνομία στο Σεντ Λούις, στην πολιτεία του Μιζούρι, ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα με διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και την αστυνομική βία.

Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και τα τραύματά τους θεωρείται ότι "δεν είναι απειλητικά για τη ζωή τους", ανέφερε η Αστυνομία στο Twitter.

Τοιχογραφία στο τόπο της δολοφονίας

Την επομένη του φόνου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Derek Chauvin, οι καλλιτέχνες Xena Goldman, Cadex Herrera και Greta cLain ξεκίνησαν να φιλοτεχνούν στο σημείο της δολοφονίας μια τοιχογραφία, η οποία πλέον έχει γίνει τόπος προσκυνήματος. "Ενιωσα ότι πρέπει αμέσως να δράσω", είπε, σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Hyperallergic, η Xena Goldman που ήταν η αιχμή του δόρατος στο πρότζεκτ.

"Η πλειονότητα των αστυνομικών στη Μινεάπολη δεν ζουν στην πόλη. Το να έχεις αστυνομικούς που δεν εκπροσωπούν την κοινότητα την οποία υποτίθεται ότι υπηρετούν δεν αντιπροσωπεύει ούτε εμάς ούτε αυτό που θέλουμε για την πόλη μας. Είναι απολύτως τρομερό". Στο επίκεντρο της διαστάσεων 6 επί 2 μέτρων τοιχογραφίας είναι το πορτρέτο του George Floyd. Πλαισιώνεται με φιγούρες διαδηλωτών, ζωγραφισμένες μέσα στα γράμματα του ονόματός του.

Ως φόντο, ο Herrera ζωγράφισε ένα ηλιοτρόπιο με τα ονόματα άλλων Αφροαμερικανών που έχει σκοτώσει η αστυνομία. Η τοιχογραφία ολοκληρώθηκε μέσα σε 12 ώρες, με τη βοήθεια των καλλιτεχνών Niko Alexander και Pablo Hernandez. Όπως τόνισε ο Cadex Herrera, "η ιδέα ήταν να απεικονίσουμε τον Floyd όχι ως μάρτυρα αλλά ως ήρωα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ήταν πηγή φωτός και για την οικογένειά του και για την κοινότητα".

Κάτοικοι της Μινεάπολης πηγαίνουν στη γωνία 38th Street και Chicago Avenue South για να αφήσουν ένα λουλούδι και, στο κάτω μέρος της τοιχογραφίας, στο στήθος του Floyd, κάποιος πρόσθεσε τη φράση "I can breath now".

Πρώην παγκόσμιος πυγμάχος θα πληρώσει τα έξοδα της κηδείας

 Ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Φλόιντ Μέιγουεδερ πρόκειται να καλύψει το κόστος της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, αποκάλυψε συνεργάτης του.

Ο πρώην μποξέρ "μάλλον θα εξοργιστεί που το λέω αυτό, αλλά ναι, είναι αλήθεια ότι θα πληρώσει για την κηδεία", δήλωσε χθες Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ESPN ο Λέοναρντ Ελερμπι, ο πρόεδρος της Mayweather Promotions. Πρόσθεσε ότι ο άλλοτε αστέρας της πυγμαχίας - παγκόσμιος πρωταθλητής σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, ανίκητος σε 50 αγώνες - ήρθε σε επαφή με την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ με τη μεσολάβηση ενός κοινού τους φίλου και η οικογένεια δέχθηκε την προσφορά.

Ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια του θανόντα διευκρίνισε ότι η κηδεία θα γίνει την 9η Ιουνίου στο Χιούστον (Τέξας, νότια), την πόλη όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ. Πριν από αυτή, θα οργανωθούν δύο επιμνημόσυνες δεήσεις, την Πέμπτη στη Μινεάπολη και το Σάββατο στη Νότια Καρολίνα, από όπου καταγόταν.

Φρίκη για τη δολοφονία εξέφρασε η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας

Η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν δήλωσε σήμερα ότι της προκάλεσε "φρίκη" ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των ΗΠΑ και χαιρέτισε τις ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στη χώρα της, επισημαίνοντας πάντως ότι όσοι συμμετέχουν σε αυτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε διαδηλώσεις χθες Δευτέρα στη Νέα Ζηλανδία, όπως και σε άλλες χώρες.

Οι συμμετέχοντες καταδίκασαν τον τρόπο που πέθανε ο 46χρονος Αφροαμερικανός κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη. "Νομίζω πως αισθάνομαι όπως όλοι οι άλλοι, μου προκάλεσε φρίκη αυτό που είδα", τόνισε η Αρντέρν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVNZ.

"Δεν θέλω να σταματήσω τις ειρηνικές διαδηλώσεις (...) αλλά οι κανόνες επιβάλλονται για την προστασία των ανθρώπων", πρόσθεσε η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Εργατικών, αναφερόμενη στην παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ογκώδεις συγκεντρώσεις. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας περιγράφεται από ορισμένους, ιδίως υποστηρικτές της, ως μια πολιτικός "αντι-Τραμπ", καθώς προβάλλει θέσεις υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, της πολυμερούς συνεργασίας και της ισότητας.

Η Αρντέρν δέχθηκε επαίνους σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση σε δύο τεμένη στην Κράιστσερτς τη 15η Μαρτίου 2019, όταν ένας Αυστραλός ακροδεξιός σκότωσε 51 μουσουλμάνους πιστούς, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως. Είπε ότι η αντίδραση της χώρας της έδειξε πως οι Νεοζηλανδοί καταδικάζουν τον ρατσισμό και το μίσος. "Αυτό σημαίνει επίσης ότι ως έθνος καταγγέλλουμε τέτοια φαινόμενα όταν τα βλέπουμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο", πρόσθεσε, λέγοντας πως καταλαβαίνει πώς αισθάνονται οι διαδηλωτές.

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει καταγράψει κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις τελευταίες δέκα ημέρες και οδεύει να τερματίσει την πανδημία, καθώς έχει μόλις ένα ενεργό κρούσμα. Στη χώρα επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού πριν από σχεδόν επτά εβδομάδες.

Η Αρντέρν εκτίμησε ότι το lockdown ενδέχεται να αρθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα επανεξεταστεί την 8η Ιουνίου, νωρίτερα από την ημερομηνία που προβλεπόταν (22η Ιουνίου). Η κυβέρνησή της δέχεται πίεση από τα άλλα κόμματα και την κοινή γνώμη να άρει τους περιορισμούς. "Ξεπεράσαμε τις προσδοκίες που είχαμε για την πρόοδό μας", είπε η πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως η χώρα της βρίσκεται σε "φανταστική θέση".

ΚΥΠΕ