You are here

Απειλή για μεγάλο κύμα πτωχεύσεων στην επόμενη οικονομική κρίση

26/05/2018 13:10

Ο αριθμός ρεκόρ των εταιρειών με μεγάλη μόχλευση παγκοσμίως έχει θέσει τη βάση για ένα ιδιαίτερα μεγάλο κύμα πτωχεύσεων όταν θα έρθει η επόμενη περίοδος οικονομικής πίεσης, τονίζει ο οίκος Moody`s Investors Service σε νέα έκθεση.

Σύμφωνα με τον οίκο, παρόλο που οι βραχυπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές είναι ευνοϊκές και το ποσοστό αθέτησης πληρωμών παραμένει χαμηλό, το χρέος των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων είναι σήμερα υψηλότερο από το ανώτατο όριο που κατέγραψε πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008-09.

"Οι χαμηλές αξιολογήσεις σε μια σειρά εταιρειών συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω της εύκολης πρόσβασης στην αγορά με σταθερό πιστωτικό περιβάλλον όπου οι επενδυτές προσελκύονται από τις αποδόσεις", δήλωσε η Mariarosa Verde, ανώτερη αξιωματούχος του Moody`s και συντάκτης της έκθεσης.

"Παράλληλα, η δυνατότητα των εταιρειών δανεισμού με χαμηλό κόστος για συγχωνεύσεις και εξαγορές και η απόδοση κερδών στους μετόχους μέσω μερισμάτων ή επαναγοράς μετοχών αποδείχθηκε πολύ ελκυστική για ορισμένες επιχειρήσεις, οδηγώντας μερικές από αυτές να υιοθετήσουν στόχους οικονομικής πολιτικής που οδήγησαν σε χαμηλότερες αξιολογήσεις", υπογραμμίζει.

Μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων αποτέλεσε καταλύτη για μεγάλες αλλαγές στην ποιότητα των εταιρειών, αναφέρει ο Moody`s, σημειώνοντας ότι οι εταιρείες που βρίσκονται στην μη επενδυτική κατηγορία (Junk) αντιπροσωπεύουν πλέον το 60% των εταιρειών.

Περίπου το 40% των εταιρειών αξιολογούνται με Β1 ή χαμηλότερη βαθμολογία, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε επενδυτική κατηγορία αξιολογούνται με Baa, κατηγορία η οποία συνορεύει με τις κερδοσκοπικές κατηγορίες.