You are here

Από το 1945 ξεκινάει η ιστορία του Αραβικού Συνδέσμου

22/02/2019 13:25

Ιστορία 74 χρόνων συμπληρώνει μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Αραβικών κρατών, οι ηγέτες των οποίων θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή και τη Δευτέρα, 24 και 25 Φεβρουαρίου, την πρώτη ιστορική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Πρόκειται για ένα διεθνή περιφερειακό οργανισμό που συγκεντρώνει όλες τις αραβικές χώρες, με σκοπό την προώθηση και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1945 και συγκεντρώνει 22 κράτη μέλη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, και συγκεκριμένα τις χώρες: Αλγερία, Μπαχρέιν, νησιά Κομόρες, Τζιμπουτί, Αίγυπτο, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανο, Λιβύη, Μαυριτανία, Μαρόκο, Ομάν, Παλαιστίνη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Συρία (η συμμετοχή της οποίας ανεστάλη το 2011), Τυνησία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Υεμένη.

Μεταξύ των κυριότερων επιτευγμάτων του Αραβικού Συνδέσμου, είναι η κοινή συνθήκη αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας του 1950, το σχέδιο συμφωνίας του 1995 για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε ζώνη απαλλαγμένη από όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής και η συμφωνία του 1999 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Κύρια όργανα του Αραβικού Συνδέσμου είναι το Συμβούλιο (του οποίου το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων αποτελείται από τρία επίπεδα: τους Αρχηγούς κρατών, τους Υπουργοί Εξωτερικών και τους Μονίμους Αντιπροσώπους), καθώς επίσης το Κοινό Συμβούλιο Άμυνας, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, το Αραβικό Κοινοβούλιο και η Γενική Γραμματεία που εδρεύει στο Κάιρο.

Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου είναι από τον Ιούλιο του 2016 ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών  της Αιγύπτου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.

ΚΥΠΕ