You are here

Άρση και άλλων μέτρων στη ΝΥ

16/06/2021 08:07

H Nέα Υόρκη εμβολίασε το 70% του ενήλικου πληθυσμού της με την 1η δόση και προχωρά σε άρση και άλλων μέτρων.

Στη Λατινική Αμερική ο ιός συνεχίζει να καλπάζει και η Βραζιλία προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο νεκρούς.

To 70% και πλέον των ενηλίκων στην πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, επιτρέποντας την άρση των τελευταίων περιορισμών, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Η Νέα Υόρκη είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική πολιτεία που ανακοίνωσε πως πέτυχε αυτό το ορόσημο, το οποίο ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ορίσει ως στόχο που πρέπει να επιτευχθεί έως την αμερικανική εθνική επέτειο της 4ης Ιουλίου.

Η πολιτεία των σχεδόν 20 εκατομμυρίων κατοίκων αποτέλεσε το επίκεντρο της πανδημίας την άνοιξη του 2020, με περισσότερους από 42.000 νεκρούς, εκ των οποίων 33.000 στην πόλη της Νέας Υόρκης. Η αμερικανική μεγαλούπολη και το σύνολο της πολιτείας επιδεικνύουν εδώ και καιρό μεγάλη προσοχή μπροστά στον ιό, μην αίροντας τους περιορισμούς παρά πολύ σταδιακά.

Για να γιορτάσουν το γεγονός, πολλά κτίρια και εμβληματικά αξιοθέατα της πολιτείας θα φωτιστούν από απόψε σε μπλε και χρυσό χρώμα, όπως το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ ή οι καταρράκτες του Νιαγάρα, με πυροτεχνήματα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης και πάνω από τους καταρράκτες. Ορισμένες μικρές πολιτείες έχουν ήδη φθάσει σε υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως το Βερμόντ (βορειοανατολικά) με τον κυβερνήτη του Φιλ Σκοτ να ανακοινώσει χθες ότι έφθασε στο 80% των εμβολιασμένων ενηλίκων.

Την ίδια ώρα μελέτη αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους που ασθένησαν με Covid-19 αντιμετωπίζουν, έναν και πλέον μήνα μετά, επίμονα προβλήματα υγείας, τα οποία δεν είχαν βιώσει πριν από τη μόλυνσή τους. Κατά τη μελέτη αναλύθηκαν τα ιατρικά δεδομένα περίπου δύο εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της ασθένειας, ανέφερε η Fair Health, μια ανεξάρτητη οργάνωση που συνέλεξε πληροφορίες από ασφαλιστικές εταιρείες. Εξετάστηκαν τα δεδομένα περίπου 1,960 εκατ. ανθρώπων που είχαν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19 από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Τα δύο κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς αυτοί είναι ο πόνος (νευραλγίες, μυαλγίες) σε ποσοστό 5% και δυσκολία στην αναπνοή, σε ποσοστό 3,5%. Ακολουθούν η υπερλιπιδαιμία (αύξηση των λιπιδίων του αίματος), η υπέρταση, η δυσφορία ή η κόπωση, το άγχος και εντερικά προβλήματα.

Οι ασθενείς που είχαν ήδη αναφέρει παρόμοια συμπτώματα πριν μολυνθούν από την Covid-19 δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, διευκρίνισε η Fair Health.

Την Τρίτη καταγράφηκαν στην Ιταλία 1.255 κρούσματα και 63 θάνατοι. Παράλληλα, συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 212.112 διαγνωστικά τεστ, το 0,6% από τα οποία ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σικελία (200), ενώ ακολουθούν η Λομβαρδία (182) και η Απουλία (169) με πρωτεύουσα το Μπάρι.

Στο μεταξύ, ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο, δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επιτευχθεί όντως ο στόχος του εμβολιασμού του 80% του πληθυσμού της χώρας. Με την εξασφάλιση, κατά συνέπεια, και της ανοσίας της αγέλης.

Ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε, επίσης, ότι ο λεγόμενος "μεικτός εμβολιασμός" (πρώτη δόση με Astrazeneca και δεύτερη με Pfizer ή Μοderna) είναι ασφαλής, και μάλιστα ότι βάσει ορισμένων μελετών, η προστασία που παρέχει είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Λατινική Αμερική

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 2.468 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν άλλα 80.609 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο επίσημος απολογισμός της πανδημίας στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έφθασε τους 490.696 νεκρούς επί συνόλου 17.533.221 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Η Βραζιλία - η χώρα η οποία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό καταγεγραμμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας - οδεύει να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο νεκρούς εντός του Ιουνίου.

Η Κούβα ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.537 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπέκυψαν άλλοι 8 ασθενείς με την COVID-19.

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης συνεχίζεται στην πρωτεύουσα με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια τα οποία έχουν αναπτυχθεί εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Σκοπός είναι ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης (2,2 εκατ.) να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Στο Μεξικό στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους. Έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως πιθανόν έχει μολυνθεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού, με άλλα λόγια 31,1 εκατ. άνθρωποι.

ΚΥΠΕ