You are here

ASEAN: Συντονίζουν τις ενέργειες του

24/10/2008 08:24
Οι ηγέτες των κρατών της ASEAN και άλλων τριών ισχυρών κρατών της Ασίας συναντήθηκαν στο Πεκίνο ώστε να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και τη διατήρηση της περιφερειακής οικονομικής σταθερότητας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, προήδρευσε της σύσκεψης των ηγετών των 10 μελών της Ένωσης των Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Οι 13 ασιάτες ηγέτες είχαν ανοικτή συζήτηση "για θέματα κοινού ενδιαφέροντος,

ιδιαίτερα για τη χρηματοπιστωτική κρίση και τις επιπτώσεις στην ανατ. Ασία", ανακοίνωσε η Κίνα, που φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες "εξέφρασαν την πρόθεση να συντονίσουν τις ενέργειες και να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση και να διαφυλάξουν την οικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Συμφωνήθηκε, συγκεκριμένα, η συγκρότηση επιτροπής ειδικών, η οποία θα παρουσιάσει τις προτάσεις που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ASEAN, στην Ταϊλάνδη, τον Δεκέμβριο.

Στο Πεκίνο βρίσκονται 16 ηγέτες ασιατικών κρατών και 27 ηγέτες των κρατών της ΕΕ, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην έβδομη Σύνοδο Κορυφής των ασιατικών και ευρωπαϊκών κρατών, σήμερα και αύριο. Η σύνοδος αυτή θα δώσει την ευκαιρία για να συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την κλιματική αλλαγή.