You are here

Ασία: Πτώση αγορών και τιμών πετρελαίου

12/07/2022 10:05

Πτώση σημείωσαν την Τρίτη οι αγορές στην Ασία και οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των φόβων ότι οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για καταπολέμηση του πληθωρισμού θα πυροδοτήσει ύφεση, ενώ το ευρώ υποχώρησε περαιτέρω προς την ισοτιμία με το δολάριο λόγω του ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πλήττεται από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του κόστους ζωής.

Επιπλέον, οι ανησυχίες για μια νέα έξαρση της Covid – 19 στην Κίνα - που έχει εντείνει τις συζητήσεις για έναν ακόμη γύρο σκληρών περιορισμών διακίνησης - προστίθενται στην κακή διάθεση των επενδυτών, οι οποίοι προετοιμάζονται για μια μεγάλη εβδομάδα οικονομικών αποτελεσμάτων εταιρειών που θα μπορούσαν να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία των αγορών.

Η Wall Street έκλεισε με μεγάλες απώλειες, με τις εταιρείες τεχνολογίας στον δείκτη Nasdaq να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, υποχωρώντας κατά 2,26%, λόγω προσδοκιών για μια παρατεταμένη περίοδο έντονων αυξήσεων των επιτοκίων - ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο υψηλό κόστος δανεισμού.

Οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά τους τελευταίους μήνες ενίσχυσαν σημαντικά το δολάριο, με το ευρώ να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται πιο αργά στην σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής εν μέσω μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη και η οποία προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Οι κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και οι προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι θα κλείσει τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ώθησαν τους περισσότερους αναλυτές σε εκτιμήσεις ότι η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε ύφεση, οδηγώντας το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών και κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο.

Ενώ το ενιαίο νόμισμα της Ευρωζώνης σημείωσε ελαφρά άνοδο μετά το χαμηλό του 1,0006 έναντι του δολαρίου , υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι είναι θέμα χρόνου το ευρώ να υποχωρήσει κατά από το $1,00. Οι επενδυτές περιμένουν επίσης προσεκτικά την επερχόμενη σεζόν εταιρικών αποτελεσμάτων έχοντας κατά νου το δολάριο.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ υποχώρησε κατά 0,8% στα 106,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 1%, στα 103,08 δολάρια το βαρέλι.

ΚΥΠΕ