You are here

Αθώο το Ιράκ για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

17/06/2004 11:32
Εντολή στους μαχητές του να επιστρέψουν στις κατοικίες τους έδωσε ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ- Σαντρ, σηματοδοτώντας ενδεχομένως τον τερματισμό της εξέγερσης και τη στροφή του στην πολιτική δράση.

«Δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν συνεργάστηκε με την αλ-Κάιντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001», αποφαίνεται έκθεση της ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής των ΗΠΑ, η οποία απενοχοποιεί τη Βαγδάτη από τις κατηγορίες υπόθαλψης και υποστήριξης τρομοκρατών και καταρρίπτει ένα ακόμα επιχείρημα της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Η επιτροπή που διερευνά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους αποκαλύπτει ότι υπήρξαν μεν επαφές μεταξύ του Οσάμα μπιν Λάντεν και αξιωματούχων του μπααθικού καθεστώτος, οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώθηκαν. Συγκεκριμένα, αξιωματούχος των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν στο Σουδάν το 1991, οπότε και ο Νο1 καταζητούμενος ζήτησε εκτάσεις για την κατασκευή στρατοπέδων εκπαίδευσης και βοήθεια στην προμήθεια όπλων -αιτήματα στα οποία η Βαγδάτη ουδέποτε απάντησε.

Επιπλέον, η επιτροπή αναφέρει ότι δύο ανώτεροι συνεργάτες του μπιν Λάντεν αρνήθηκαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με το καθεστώς του Σαντάμ.

Αποκαλύψεις που όχι μόνο καταρρίπτουν ένα ακόμα επιχείρημα της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ -την υποστήριξη τρομοκρατών από το καθεστώς του Σαντάμ- αλλά ενισχύουν τα σενάρια ότι η κυβέρνηση Μπους είχε προετοιμάσει τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, πριν τις επιθέσεις τις 11ης Σεπτεμβρίου.

Eπιδείνωση Δεκατρείς μήνες μετά την επίσημη λήξη του πολέμου πάντως, η κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ επιδεινώνεται και το μοναδικό ίσως μήνυμα αισιοδοξίας για τις ΗΠΑ έρχεται από έναν πρώην εχθρό τους, τον Μοκτάντα αλ-Σαντρ. Μία ημέρα αφότου η ιρακινή κυβέρνηση αλλά και η Ουάσιγκτον απηύθυναν στον σιίτη κληρικό πρόσκληση στην πολιτική σκηνή του μεταπολεμικού Ιράκ, αυτός ζήτησε από τους μαχητές του να επιστρέψουν στις οικίες τους, σηματοδοτώντας ενδεχομένως τον τερματισμό μίας εξέγερσης δέκα εβδομάδων.

«Ο κάθε ένας από τον στρατό του Μεχντί, από αυτούς που έκαναν θυσίες θα πρέπει να επιστρέψει στην κατοικία του και να πράξει το καθήκον του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αλ-Σαντρ, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα συμφώνησε με τις αμερικανικές δυνάμεις για εκεχειρία σε Νατζάφ και Καρμπάλα, ενώ λίγες ημέρες πριν ανακοίνωσε σχέδια για τη σύσταση ενός πολιτικού κόμματος που θα μετάσχει στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της χώρας.

Επεισόδια Παρά τη στροφή ωστόσο του αλ-Σαντρ προς την πολιτική, τα βίαια επεισόδια στο Ιράκ συνεχίζονται και στο στόχαστρο των ανταρτών περνά πλέον η πετρελαϊκή βιομηχανία. Ο υπεύθυνος ασφαλείας των πετρελαϊκών πεδίων στο βόρειο Ιράκ, Γκαζί αλ-Ταλαμπανί -συγγενής του Κούρδου ηγέτη, Τζαλάλ Ταλαμπανί- σκοτώθηκε χθες από πυρά αγνώστων στο Κιρκούκ. Ήταν ένα ακόμα πλήγμα για την ιρακινή πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία έχει ήδη παραλύσει από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις σε πετρελαιαγωγούς στον βορρά και τον νότο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τέσσερις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην πόλη Ραμάντι.

Ουτοπία...

Πρότυπο για το Ιράκ χαρακτήρισε το Αφγανιστάν ο Τζορτζ Μπους κατά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Χαμίντ Καρζάι και τόνισε ότι οι ΗΠΑ νίκησαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Και πραγματικότητα...

Τέσσερις Αφγανοί πολίτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση που είχε ως στόχο ΝΑΤΟϊκές ειρηνευτικές δυνάμεις.