You are here

Αξιωματούχοι Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθούν να εξηγήσουν την αμερικανική θέση για την τουρκική εισβολή στη Συρία

11/10/2019 10:32

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το τι συνέβη στην τηλεφωνική επικοινωνία της περασμένης Κυριακής μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν, ανώτεροι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν τηλεδιάσκεψη με ομάδα δημοσιογράφων, στους οποίους μίλησαν χωρίς να κατονομάζονται.

 «Στο τηλεφώνημα αυτό σε όλες τις ενέργειές μας από τότε, όλα όσα κάνουμε περιστρέφονται γύρω από τις τέσσερις αποφάσεις που πήρε ο Πρόεδρος Τραμπ. Έλαβε αυτές τις αποφάσεις όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν του είπε ότι η συμβιβαστική λύση που είχαμε επεξεργαστεί με την Τουρκία για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία δεν ήταν αρκετή για τα συμφέροντα της Τουρκίας για την ασφάλειά της», είπαν.
 
Οι τέσσερις αυτές αποφάσεις ήταν:

Πρώτα απ `όλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποστηρίξουν αυτήν την εισβολή, δεν θα της δώσουν καμία πολιτική κάλυψη ή σε καμία περίπτωση να φανεί ότι είναι καλή ιδέα. Θέτει σε κίνδυνο τους συμμάχους μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της SDF, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την περιοχή. Δεν είναι μέλη του PKK,  αλλά θα αγωνιστούν για τους πατρογονικούς τόπους τους. Υπονομεύει τις προσπάθειές να νικηθεί ο ISIS, αποσπώντας αυτές τις δυνάμεις του SDF από τη μάχη στο νότο και υποχρεώνουν τα αμερικανικά στρατεύματα να επικεντρωθούν στις στρατιωτικές πτυχές της εισβολής. Ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια για ολόκληρη την περιοχή.

Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δώσουν καμία στρατιωτική στήριξη στην εισβολή. Αυτό ζητήθηκε από τους Τούρκους σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες χρονικές στιγμές, συμπεριλαμβανομένης της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ την Κυριακή. Αυτό έγινε σαφές στους Τούρκους.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αντιταχθούν στην στρατιωτική εισβολή. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Κατανοούμε τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια, αλλά πιστεύουμε απλώς ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο. Αυτό δεν θα αυξήσει την ασφάλειά τους, την ασφάλειά μας ή την ασφάλεια οποιουδήποτε άλλου στην περιοχή.

Αν η Τουρκία ενεργήσει κατά τρόπο δυσανάλογο, απάνθρωπο ή υπερβεί τις γραμμές που έχει ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ κατά νου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να τους επιφέρουν σημαντικό κόστος. Όπως είπε στα tweets του ο Πρόεδρος Τραμπ, αυτό θα είναι διπλωματικό και ιδιαίτερα οικονομικό κόστος. Αναφέρεται επανειλημμένα στις ενέργειές του σε σχέση με την Τουρκία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2018, για την υπόθεση του πάστορα Μπράνσον, οι οποίες είχαν είχε σημαντική επίδραση στην τουρκική οικονομία.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε στο πρόσφατο τουίτ του αυτό που είπε αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες: ότι προσπαθεί να βρει κοινό έδαφος για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να βρεθεί τρόπος γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ της πτέρυγας YPG του PKK και της Τουρκίας. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Τουρκία έχει διαπραγματευθεί στο παρελθόν με το ΡΚΚ, είχε συμφωνήσει κατάπαυση του πυρός με το ΡΚΚ και στην πραγματικότητα έχει διαπραγματευθεί με την πολιτική πτέρυγα του YPG στη Συρία για πολλά χρόνια μέχρι το 2015.
 
«Ελπίζουμε και διερευνούμε τρόπους και με τις δύο πλευρές που θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο προς τα εμπρός. Αυτός είναι ο δρόμος που προτιμά ο Πρόεδρος Τραμπ  περισσότερο, μια διαπραγματευτική διευθέτηση αυτού του ζητήματος, η οποία να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων».
 
Τον τελευταίο χρόνο, ΗΠΑ και Τουρκία διαπραγματευόντουσαν έναν Κοινό Μηχανισμό Ασφαλείας με κοινές περιπολίες και τουρκικές αεροπορικές επιχειρήσεις σύμφωνες με τις διαταγές της συμμαχίας των δυνάμεων κατά του ISIS. H συμφωνία θα περιλάμβανε διάφορες άλλες συνδυασμένες δραστηριότητες, με στόχο να διασφαλιστεί μια ζώνη περίπου 30 χιλιομέτρων.

«Η Τουρκία θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διασφάλιση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες: (α) δεν θα συνεργάζονται σε κάποια συνωμοσία εναντίον της με το YPG. και (β) ότι δεν θα υπάρξει συσσώρευση δυνάμεων οι οποίες θα απειλούσαν την Τουρκία», διευκρίνισαν.
 
Στην πρόταση αυτή – που οι Αμερικανοί θεωρούσαν «καλό συμβιβασμό» - ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε πως δεν την θεωρεί ικανοποιητική και πρόβαλε μαξιμαλιστικές θέσεις. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο «Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι θα πάει μόνος του και θα προχωρήσει 30 χιλιόμετρα προς τον αυτοκινητόδρομο Μ4 που εκτείνεται από ανατολή στο δυσμάς από το Ιράκ στον Ευφράτη και ότι εντός αυτής της ζώνης μόνο η Τουρκία θα ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια και διάφορα άλλα πράγματα». Ο Ερντογάν ακόμη εξέφρασε την πρόθεσή του να εγκαταστήσει εκεί 3 έως 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που σήμερα στεγάζονται στην Τουρκία, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κατοικούσαν σ’ αυτή την περιοχή.
 
«Αυτή ήταν η κατάσταση που αντιμετώπισε ο Πρόεδρος Τραμπ σε αυτή τη συζήτηση», είπε ο αξιωματούχος, αποκαλύπτοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόσφερε διάφορες διευκολύνσεις στον Πρόεδρο Ερντογάν, όπως μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον στο εγγύς μέλλον διάφορα άλλα σε στρατιωτικά, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα».
 
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν πολύ δραματική, πολύ και επικίνδυνη την κατάσταση, που την συνόψισαν με το πλέον πρόσφατο – εκείνη την ώρα – τουίτ του Προέδρου Τραμπ: "Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές: Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και κερδίσουμε στρατιωτικά, να πλήξουμε σκληρά την Τουρκία με την οικονομία και με κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων".
 
Απορρίπτοντας τις επικρίσεις πως δόθηκε στην Τουρκία «πράσινο φως για εισβολή», οι αξιωματούχοι είπαν πως ο Πρόεδρος Τραμπ στη συνομιλία του με τον Ερντογάν έδωσε «ξεκάθαρο κόκκινο φως».

Δικαιολογώντας την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών, είπαν πως αποσύρθηκαν επειδή δεν αποτελούσαν αμυντική δύναμη.
«Οι Τούρκοι θα μπορούσαν απλώς να τους παρακάμψουν. Αλλά οι διοικητές τους που βρίσκονται επί τόπου πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τα στρατεύματά τους σε ένα περιβάλλον μάχης. Στις νυχτερινές επιχειρήσεις σε μια τέτοια πολύ επικίνδυνη περιοχή, δεν έχετε μόνο τις τουρκικές δυνάμεις αλλά και τοπικές δυνάμεις, έχετε το SDF που θα ελιχθεί εναντίον των τουρκικών δυνάμεων και έχετε τον ISIS που σκότωσε τέσσερις Αμερικανούς στο Manbij πίσω περίπου οκτώ μήνες. Ήμουν εκεί και άκουγα το βράδυ βαριά πυροβόλα όπλα προς διάφορες κατευθύνσεις. Αυτή ήταν λοιπόν μια πολύ συνετή και σοφή απόφαση. Κάθε πρόεδρος (commander-in-chief) κι οποιοσδήποτε κυβερνήτης, θα είχε λάβει αυτή την απόφαση».
 
Για την παρούσα κατάσταση, είπε πως η τουρκική επιχείρηση βρίσκεται ακόμη στην αρχή και δεν έχουν δει ενέργειες που να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές που χαρακτήρισαν «κόκκινες γραμμές». Και που είναι μεταξύ άλλων τα αδιάκριτα χερσαία και αεροπορικά πλήγματα κατά του άμαχου πληθυσμού, αλλά και η εθνοκάθαρση.

ΚΥΠΕ