You are here

Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από COVID-19

10/08/2020 07:21

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των μολύνσεων, καθώς και οι θάνατοι ανά τον κόσμο, εξαιτίας του COVID-19. Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι κατέγραψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ως εδώ, που ανήλθε σε 228, με το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 21.072, την ώρα που η εξάπλωση συνεχίζεται εξαιτίας της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Το νέο ρεκόρ ξεπέρασε κατά 3 θανάτους αυτό που είχε ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Ορισμένα ΜΜΕ και πολιτικοί της αντιπολίτευσης αμφισβητούν τον επίσημο απολογισμό: εκτιμούν ότι οι νεκροί εξαιτίας της πανδημίας στην πραγματικότητα πλησιάζουν τους 50.000, συνυπολογιζομένων των ύποπτων θανάτων.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης ανέρχεται σε 478.024, εκ των οποίων η διάγνωση των 7.012 ανακοινώθηκε χθες Κυριακή από το υπουργείο Υγείας.

Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τους αριθμούς των θανάτων και των μολύνσεων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η αναζωπύρωση της πανδημίας που διαπιστώνεται στο Περού από τις αρχές Αυγούστου καταγράφεται πέντε εβδομάδες μετά το τέλος των μακρών περιοριστικών μέτρων.

Η Κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενισχύσει εκ νέου τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ως και επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τις Κυριακές.

Η περουβιανή οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας. Την Παρασκευή, σε ορισμένες περιοχές επιβλήθηκαν εκ νέου περιορισμοί, ενώ η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων ως την 31η Αυγούστου.

Τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά τον Ιούλιο, ενώ οι αεροπορικές και οι οδικές μετακινήσεις επιτράπηκαν ξανά εντός της χώρας, όμως τα μαθήματα στα σχολεία ανεστάλησαν για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Ο περουβιανός Τύπος δημοσίευσε εξάλλου χθες Κυριακή φωτογραφίες πολλών ανθρώπων χωρίς μάσκες σε παραλίες της πρωτεύουσας, μολονότι η χρήση της είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους.

Μεξικό

Το Yπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 292 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 4.376 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανήλθε πλέον σε 52.298 νεκρούς επί συνόλου 480.278 μολύνσεων. Ωστόσο, η μεξικανική Κυβέρνηση τονίζει ότι ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Το Μεξικό καταλαμβάνει την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Τουρκία

Ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα γνωστοποίησε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.182 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στην Τουρκία έως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 5.844 νεκρούς επί συνόλου 240.804 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Υγείας μέσω Twitter.

Βραζιλία

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 572 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 23.010 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βραζιλία ως εδώ ανέρχεται σε 101.049 νεκρούς επί συνόλου 3.035.422 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πολλοί επιστήμονες στη χώρα η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, θεωρούν πολύ υποτιμημένα τα στοιχεία που ανακοινώνει η Κυβέρνηση.

Ισραήλ

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε επτά νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 678 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ως εδώ έφθασε έτσι τους 600 νεκρούς επί συνόλου 83.002 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 24.867.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 395 (από 388) επί συνόλου 847 ανθρώπων που παραμένουν σε νοσοκομεία.

Οι άνθρωποι που κρίθηκε ότι έχουν αποθεραπευτεί έχουν φθάσει τους 57.533 (+462), σύμφωνα με την ίδια πηγή. Νωρίτερα χθες Κυριακή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά στα 60.000, μέτρο που κοστολόγησε στα 4 δισεκ. νέα σέκελ (περίπου 1 δισεκ. ευρώ).

Επί του παρόντος τις καθημερινές γίνονται κατά μέσον όρο 25.000 τεστ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ενίοτε λιγότερα από 10.000.

Αίγυπτος

Το Υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 178 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να ανέρχεται πλέον σε 95.492.

Παρότι αυξημένος σε σχέση με την προηγουμένη, ο αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε κάτω από τις 200 για όγδοη συνεχόμενη ημέρα. Τα κρούσματα είχαν αρχίσει να ξεπερνούν τα 200 ημερησίως την 23η Απριλίου, προτού φθάσουν στην κορύφωση - 1.774 - την 19η Ιουνίου.

Παράλληλα, ακόμη 17 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 5.009, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Από την άλλη, ακόμη 1.006 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο των ασθενών που έχουν αναρρώσει στην Αίγυπτο να φθάνει τους 52.678, κατά την ίδια πηγή.

ΚΥΠΕ