You are here

Αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κίνα, η πανδημία προελαύνει και σε άλλες χώρες

22/01/2021 07:54

Αυξάνονται τα περιστατικά κορωνοϊού στην Κίνα και πάλι, με τις αρχές να αντιδρούν με τη διενέργεια μαζικών τεστ και τον περιορισμό πολιτών, ενώ η πανδημία συνεχίζει την προέλασή της σε διάφορες χώρες, όπως Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Κολομβία, Τυνησία, Λιβύη, με το Μεξικό να καταγράφει νέο υψηλό θανάτων λόγω του Covid-19.

Οι αρχές του Πεκίνου άρχισαν να κάνουν μαζικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό σε κάποιους τομείς της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας, ενώ η Σαγκάη αποφάσισε να υποβάλλει σε τεστ όλο το προσωπικό των νοσοκομείων της, καθώς η Κίνα παραμένει αντιμέτωπη με το πιο επίμονο ξέσπασμα από τον Μάρτιο του 2020.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 103 κρούσματα του SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός σχετικά μειωμένος από τα 144 για τα οποία έκανε λόγο την προηγουμένη το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Οι 94 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα. Ήταν η δέκατη συνεχόμενη ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα εκατό. Η επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ κατέγραψε 47 μολύνσεις, η επαρχία Τζιλίν 19, η Σαγκάη έξι και το Πεκίνο τρεις. Στις συνοικίες της πρωτεύουσας όπου γίνονται μαζικά τεστ, μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν έξω από διαγνωστικά κέντρα.

Στη Σαγκάη, μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων στις τάξεις του προσωπικού νοσοκομείου, αποφασίστηκε να υποβληθούν σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της μεγαλούπολης.

Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι τελούν υπό περιορισμό κάποιου είδους σε πόλεις του κινεζικού βορρά, καθώς οι αρχές ανησυχούν πως εάν υπάρχουν κρούσματα που δεν έχουν διαγνωστεί, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ανυπολόγιστες καθώς η εορτή του σεληνιακού νέου έτους απέχει λίγες εβδομάδες. Εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της Κίνας ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κάθε χρόνο με την ευκαιρία των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, που φέτος εορτάζεται τον Φεβρουάριο. Αξιωματούχοι προβλέπουν ότι πολλοί θα ταξιδέψουν, παρότι λιγότεροι απ' ό,τι πιο φυσιολογικές χρονιές. Τους ανησυχεί το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί νέο κύμα της πανδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει ξανά την κινεζική οικονομία.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν - το Υπουργείο Υγείας δεν τους συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - αυξήθηκε σε 119, από 113 την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.674 ασθενείς με την COVID-19 (+76 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 80 σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση (+12). Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.804 μολύνσεων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 17.862 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.106.262, δείχνουν σήμερα Παρασκευή τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, 859 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 50.642 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.316 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 214.147 νεκρούς.

Για τρίτη συνεχή μέρα ο ημερήσιος αριθμός θανάτων κυμαίνεται πάνω από 1.000. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 59.119 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.697.368.

Το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.357 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην ισπανική επικράτεια, ενώ ακόμη 404 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Ιβηρικής έχει φθάσει ως εδώ τους 55.041 νεκρούς επί συνόλου 2.456.675 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η Ισπανία καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων σε ημερήσια βάση από τα τέλη του Δεκεμβρίου, μολαταύτα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας εκφράζουν αισιοδοξία διότι οι αριθμοί σταθεροποιούνται. Παρά την αισιοδοξία αυτή, ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στα 796 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους χθες Πέμπτη, από 736 την προηγουμένη. Είναι υπερτριπλάσιος από το όριο των 250, πέραν του οποίου το υπουργείο μιλά για "πολύ μεγάλο κίνδυνο".

"Οι αυξήσεις που βλέπουμε γίνονται μικρότερες καθημερινά, κάτι που υποδεικνύει πως έχουμε φθάσει στο σημείο που θα αρχίσουν να κάμπτονται", έκρινε μολαταύτα ο Φερνάντο Σιμόν, στέλεχος του υπουργείου αρμόδιο για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Σε ορισμένες αυτόνομες περιοχές (επαρχίες), ο δείκτης βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη - στα 1.467,5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην Εξτρεμαδούρα και στα 1.286,9 και στα 1.166,1 σε Μούρθια και Βαλένθια αντίστοιχα.

Ο κ. Σιμόν σημειώνει ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει να είναι μεγάλη τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη. Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ για ετοιμάζεται να παραιτηθεί ώστε να είναι υποψήφιος του Καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές. Σύμφωνα με στέλεχος της παράταξής του, θα παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του την ερχόμενη Πέμπτη. Οι εκλογές στην Καταλονία θα διεξαχθούν τη 14η Φεβρουαρίου.

Οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες το όριο των 50.000, ενώ τα κρούσματα του SARS-CoV-2 πλησιάζουν πλέον τα 2 εκατομμύρια, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της λατινοαμερικάνικης χώρας χθες Πέμπτη. Η Κολομβία, που πλήττεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχει καταγράψει 50.187 θανάτους και πάνω από 1,97 εκατ. κρούσματα (395/15.366 σε 24 ώρες).

Την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ρεκόρ 20.000 και πλέον μολύνσεων, ενώ η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ξεπερνά πια το 90% στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του κράτους των Ανδεων, την πρωτεύουσα Μπογοτά, τη Μεδεγίν και την Κάλι. Η κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνίες για την αγορά ικανού αριθμού δόσεων εμβολίων ώστε να ανοσοποιηθούν για τον νέο κορωνοϊό 29 εκατ. πολίτες. Αναμένει να παραλάβει 10 εκατ. δόσεις του προϊόντος των Pfizer/BioNTech, ισάριθμες δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca και 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen, της φαρμακευτικής θυγατρικής του ομίλου Johnson & Johnson. Εχει εξασφαλίσει επίσης 20 εκατ. δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι πρώτες δόσεις εμβολίων (της Pfizer) αναμένονται στη χώρα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, πάντως η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.803 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεξικανική επικράτεια, με το σύνολο των θυμάτων να φθάνει τα 146.174 ως αυτό το στάδιο.

Το προηγούμενο ρεκόρ, 1.584 θάνατοι, ανακοινώθηκε την Τρίτη στη χώρα που καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - χώρες με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από αυτόν του Μεξικού - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ. Όπως και άλλα κράτη, το Μεξικό έχει αρχίσει τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά η ανοσοποίηση θα χρειαστεί μήνες για να φέρει αποτέλεσμα και στο μεταξύ ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, ορισμένα εικοσιτετράωρα κατά δεκάδες χιλιάδες.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.339 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 1.711.283. Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της Λιβύης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαίωσε 622 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 111.746. Παράλληλα σημειώθηκε ένας θάνατος ασθενούς με την COVID-19, με τα θύματα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής να φθάνουν ως εδώ τα 1.716.

Τα επίσημα δεδομένα δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση στη Λιβύη, όπου επικρατεί χάος από το 2011. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη νέα περιοριστικά μέτρα, ιδίως την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και του κλεισίματος όλων των εστιατορίων και των καφενείων. Συνέστησε ακόμη στους πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν σε χώρες όπου καταγράφονται υψηλοί αριθμοί μολύνσεων.

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.511 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 68 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής ανέρχεται ως αυτό σε 5.989 νεκρούς επί συνόλου 190.884 μολύνσεων. Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε τυνησιακά νοσοκομεία έχει φθάσει τους 2.049, εκ των οποίων 410 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Το τελευταίο διάστημα, η πληρότητα των ΜΕΘ σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία αναφοράς φθάνει ακόμα και το 100%.

ΚΥΠΕ