You are here

Αύξηση κρουσμάτων διεθνώς, αυστηρότερα μέτρα και καραντίνα σε πολλές χώρες

31/10/2020 08:56

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται διεθνώς με τις αρχές διαφόρων χωρών να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες πάνω από 94.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, τον υψηλότερο αριθμό αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στην αμερικανική επικράτεια, με βάση την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αυτό είναι το δεύτερο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο που οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 90.000 και επίσης η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφεται ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων μολύνσεων στις ΗΠΑ - που υφίστανται μακράν το βαρύτερο πλήγμα στην υφήλιο από την πανδημία σε απόλυτους αριθμούς - έχει πλέον φθάσει τις 9.034.295. Το τρέχον διάστημα, η εξάπλωση συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και σε μεσοδυτικές πολιτείες.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν έχει μετατρέψει τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε αιχμή του δόρατος της επίθεσής του εναντίον του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η υγειονομική κρίση είναι η χειρότερη στη χώρα από αυτή που είχε προκαλέσει η λεγόμενη ισπανική γρίπη το 1918, ενώ η αμερικανική οικονομία βιώνει τη χειρότερη ύφεση από το 1929.

Ο Τραμπ υποβάθμισε για ακόμη μια φορά τη σοβαρότητα της πανδημίας , από τον οποίο προσβλήθηκε και ο ίδιος. "Θέλουμε απλά επιστροφή στην ομαλότητα", είπε. "Αν μολυνθείτε, θα τα πάτε γρήγορα καλύτερα και κατόπιν θα αποκτήσετε ανοσία", πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε πλήθος υποστηρικτών του στο Μίσιγκαν.

Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του συστήματος υγείας της χώρας και ισχυρίστηκε - ψευδώς - ότι "οι γιατροί μας παίρνουν περισσότερα χρήματα αν κάποιος πεθάνει από COVID".

Σε 19.059 - αριθμό άνευ προηγουμένου από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη ημέρα - ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που καταγράφηκε στη Γερμανία τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των καταγεγραμμένων περιπτώσεων να φθάνει πλέον τις 518.753, δείχνουν σήμερα τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 103 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 10.452 νεκρούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην Ινδία έχει φθάσει τα 8,1 εκατομμύρια, καθώς τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 48.268 νέες περιπτώσεις, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη κατατάσσεται επίσης στη δεύτερη θέση ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, αν και ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας έχει επιβραδυνθεί σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 άλλοι 551 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 121.641 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν 33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή, από 25 την προηγουμένη, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Τα έξι από τα κρούσματα αυτά οφείλονταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (δυτικά), σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ τα υπόλοιπα 27 ήταν "εισαγόμενα", κατά τον όρο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Εντοπίστηκαν 38 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τις 53 τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες γινόταν λόγος την προηγουμένη. Οι υγειονομικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνουν τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεκαεπτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από κινεζικά νοσοκομεία.

Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 355, οι 9 σε σοβαρή κατάσταση. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.973 μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ενημέρωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 516 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 6.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 91.289 νεκρούς επί συνόλου 918.811 μολύνσεων. Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν πάντως επισημάνει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 49.215 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τα 47.637 που είχαν ανακοινωθεί την Πέμπτη. Το ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε την Κυριακή και ήταν 52.010 μέσα σε μία ημέρα. Συνολικά τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 1.331.984. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 256 και φτάνουν πλέον τους 36.565.

Στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 απ` ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή το όριο των 400.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών.

Σε όλη την περιφέρεια, είχαν καταγραφεί 400.524 θάνατοι ως χθες Παρασκευή το βράδυ. Μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας καταγράφονται στη Βραζιλία.