You are here

Αύξηση κρουσμάτων διεθνώς εδώ και 2 μήνες

01/03/2021 22:13

Αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΠΟΥ για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά εβδομάδες.
Τα πρώτα εμβόλια Sputnik έφτασαν στη Σλοβακία ενώ την ίδια ώρα οι Ρώσοι τα απορρίπτουν και άλλοι μιλούν για τεχνητό ιό.


Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από επτά εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η αύξηση αυτή είναι "απογοητευτική αλλά δεν εκπλήσσει", είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, παροτρύνοντας τις χώρες να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την καταπολέμηση εξάπλωσης του ιού. Σημείωσε πως χώρες σπεύδουν να χαλαρώσουν αυτά τα περιοριστικά μέτρα, στοιχηματίζοντας στα εμβόλια για το τέλος της πανδημίας της Covid-19.

"Οι χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στα εμβόλια, κάνουν λάθος. Τα βασικά μέτρα δημόσιας υγείας παραμένουν το θεμέλιο της αντίδρασης", δήλωσε ο Τέντρος.

Σημείωσε ότι η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού έγιναν οι πρώτες χώρες σήμερα που ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς μέσω του προγράμματος διανομής εμβολίων στις φτωχότερες χώρες COVAX.

Ωστόσο επέκρινε πλούσιες χώρες για συσσώρευση εμβολίων. "Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό νεότερων πιο υγιών ενηλίκων με χαμηλότερο κίνδυνο ασθένειας στους δικούς τους πληθυσμούς, μπροστά από εργαζόμενους στους τομείς της υγείας και ηλικιωμένους σε άλλες χώρες", τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Σλοβακία, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο από την Covid-19, παρέλαβε τη Δευτέρα την πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η Σλοβακία γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ουγγαρία, που παραλαμβάνει το ρωσικό εμβόλιο.

Ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι είπε ότι θα υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα εγκρίνεται η χρήση των ρωσικών εμβολίων στο έδαφος της Σλοβακίας, μολονότι δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). "Θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 ημέρες προτού να μπορέσουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε" τον κόσμο, πρόσθεσε. Τις τελευταίες 14 ημέρες η Σλοβακία καταγράφει κατά μέσο όρο 22,66 θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο.

Σε συζητήσεις για την απόκτηση και την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V βρίσκεται και η Αυστρία. Η Ρωσία ενέκρινε το εμβόλιο αυτό από τον περασμένο Αύγουστο, προτού να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα.

Τον Φεβρουάριο η ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα δοκιμών που δείχνουν ότι το Sputnik V είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε ποσοστό άνω του 90%. Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, που βοήθησε στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου ανέφερε ότι περισσότερες από 35 χώρες το έχουν ήδη παραγγείλει.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων, το 62%, δεν θέλουν να κάνουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και περίπου το ίδιο ποσοστό, 64%, πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου Levada Center.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Levada Center που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα, το ποσοστό του 62% των Ρώσων που δεν θέλει να κάνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μεταξύ των ηλικιών 18-24 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, οι νέοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν θέλουν να εμβολιαστούν σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Στις ηλικίες 18-24 ετών, το 19% δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εμβολιαστεί, ενώ το 75% δήλωσε ότι δεν θέλει. Στην ηλικιακή ομάδα 25-39 ετών, το 23% δήλωσε ναι στο εμβόλιο και το 73% όχι. Στην ηλικιακή ομάδα των 55 ετών και άνω το 40% δήλωσε ότι θέλει να εμβολιασθεί και το 49% όχι. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες αιτιολογούν την στάση τους αυτή προβάλλοντας ως κύριο επιχείρημα τις παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τον πυρετό και την κόπωση. Η δημοσκόπηση έδειξε παράλληλα ότι το 56% των Ρώσων δεν φοβούνται αν θα μολυνθούν από την Covid-19. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.601 ατόμων και σε 50 περιοχές της χώρας, έδειξε επίσης ότι το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε τεχνητά ως μια νέα μορφή βιολογικού όπλου. Η προέλευση του κορονοϊού έχει πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά η πλειονότητα των βιολόγων και ιολόγων πιστεύει ότι ο ιός αυτό είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης.