You are here

Αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται παγκόσμια, συνεχίζονται οι θάνατοι από την πανδημία

31/07/2020 21:13

Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν άλλα 1.525 κρούσματα, η μεγαλύτερη αύξηση αφότου τερματίστηκε η καραντίνα, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων στη Φλόριντα και πάνω από 470.000 τα κρούσματα.

Επιπρόσθετα, στη Ρωσία καταγράφηκαν 5.482 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, στη Λιθουανία, αποφασίστηκε όπως σε καραντίνα 14 ημερών μπαίνουν όσοι φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, στην Πολωνία, η Κυβέρνηση εξετάζει να λάβει μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.
 
Επίσης, στην Νορβηγία, τέσσερις εργαζόμενοι σε κρουαζιερόπλοιο βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ενώ οι αρχές της Δανίας συστήνουν τη χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς.
 
Στην Σερβία, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 339 νέα κρούσματα και κατέληξαν 8 ασθενείς, ενώ αυξάνονται οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού στο Κόσοβο, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. 

Ενόψει του αυξανόμενου αριθμού νέων μολύνσεων από κορωνοϊό στην Αυστρία, ο Υπουργός Υγείας  Ρούντολφ `Ανσομπερ, κάλεσε τον πληθυσμό σε περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων. 

Ισπανία
 
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία συνεχίζει να αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες, με το υπουργείο Υγείας της χώρας να ανακοινώνει σήμερα 1.525 νέες μολύνσεις, τη μεγαλύτερη άνοδο αφότου τερματίστηκε η πανεθνική καραντίνα, τον Ιούνιο.
 
Είναι η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που διαγιγνώσκονται περισσότερες από 1.000 μολύνσεις.
 
Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 288.522 από την έναρξη της πανδημίας στην Ισπανία, από 285.430 που ήταν χθες. Η διαφορά στους αριθμούς οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ με πολλές μέρες καθυστέρηση και οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να έχουν ήδη αναρρώσει.
 
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Καταλονία, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, η Αραγονία (2.884) αλλά και η περιφέρεια της Μαδρίτης (2.074).
 
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. "Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν νέα κύματα στο μέλλον.
 
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό τώρα. Αν ήταν έτσι, θα βρισκόμασταν σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτήν που ζούμε επί του παρόντος", είπε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας Φερνάντο Σιμόν.
 
ΗΠΑ
 
Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Φλόριντα ανακοίνωσε αύξηση ρεκόρ στους θανάτους από Covid-19, καθώς καταγράφηκαν 257 νέα θύματα της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες.
 
Οι υπηρεσίες υγείας ανακοίνωσαν επίσης 9.007 νέα κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι οι μολύνσεις ξεπερνούν πλέον τις 470.000 από την έναρξη της πανδημίας - περισσότερες έχουν καταγραφεί μόνο στην Καλιφόρνια.
 
Η Φλόριντα είναι μία από τις τουλάχιστον 18 Πολιτείες όπου τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο. Στις 12 Ιουλίου καταγράφηκαν 15.300 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα.
 
Οι θάνατοι αυξάνονται με ταχύ ρυθμό από τις αρχές Ιουνίου και υπολογίζεται ότι την Τετάρτη ένας άνθρωπος πέθαινε ανά λεπτό στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τους 150.000. 
 
Ρωσία
 
Η Ρωσία ανέφερε 5.482 νέα κρούσματα του κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε σε 839.981, ανακοίνωσε σήμερα το κέντρο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.
 
Παράλληλα, 161 άνθρωποι πέθαναν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 13.963.
 
Σερβία -Κόσοβο
 
Αυξάνονται οι θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού στο Κόσοβο, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. 

Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 15 ασθενείς, ανεβάζοντας στους 227 τον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό. Εχθές εξετάστηκαν εργαστηριακά 459 ύποπτα κρούσματα και τα 226 βρέθηκαν θετικά στον Covid-19. Στο Κόσοβο, από την εκδήλωση της πανδημίας, νόσησαν 8330 άνθρωποι. Από προχθές απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τις βραδινές ώρες, ενώ η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους. Ο μουφτής του Κοσόβου, Νάιμ Τρνάβα, αποφάσισε να μην ανοίξουν τα τζαμιά για το τριήμερο εορτασμού του κουρμπάν-μπαϊράμ και να μην πραγματοποιηθούν προσευχές στους χώρους λατρείας. 
 
Ανάλογη απόφαση έλαβε και η Ισλαμική Κοινότητα της Σερβίας (IZS) η οποία κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στα σπίτια τους και να μην γιορτάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο το μπαϊράμι, με την συγκέντρωση συγγενών και φίλων στο γιορτινό τραπέζι, αλλά σε στενό οικογενειακό κύκλο.
 
Στην Σερβία, το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 339 νέα κρούσματα και κατέληξαν 8 ασθενείς. Συνολικά, μέχρι σήμερα, απεβίωσαν από τον κορωνοϊό 573 άνθρωποι, ενώ νόσησαν 25.552.
 
Λιθουανία

 
Η Λιθουανία σκοπεύει να θέτει σε καραντίνα 14 ημερών, από την ερχόμενη Δευτέρα, όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από τη Γαλλία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η επικεφαλής επιδημιολόγος της κυβέρνησης, Λορέτα Ασοκλιένε.
 
Σήμερα η Γαλλία συμπεριλήφθηκε στη λίστα των χωρών που "πλήττονται" από την πανδημία, δηλαδή σε εκείνες οι οποίες καταγράφουν 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 15 ημέρες, όπως εξήγησε η Ασοκλιένε στους δημοσιογράφους.
 
Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, το Λουξεμβούργο, η Κροατία, η Μάλτα και η Αυστρία.
 
Πολωνία

 
Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα εξετάσει την πιθανότητα να επιβάλει νέους περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα νέα κρούσματα της Covid-19, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
 
Η Πολωνία κατέγραψε σήμερα για δεύτερη συναπτή ημέρα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων μετά την εμφάνιση της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που ανακοίνωσε 657 μολύνσεις. Το υπουργείο ανακοίνωσε επτά νέους θανάτους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.716. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 45.688. Από τα νέα κρούσματα, τα 227 εντοπίζονται στη Σιλεσία, η οποία αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων μεταξύ μεταλλωρύχων.
 
Αν και στην Πολωνία τα κρούσματα είναι λιγότερα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο αριθμός τους αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες. Το συμβούλιο αντιμετώπισης κρίσεων συνεδρίασε σήμερα, όμως δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα. 
 
Νορβηγία

 
Τέσσερις εργαζόμενοι στο νορβηγικό κρουαζιερόπλοιο Roald Amundsen διαγνώστηκαν με Covid-19, έγινε γνωστό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Βόρειας Νορβηγίας όπου νοσηλεύονται.
 
Τα 160 μέλη του πληρώματος έχουν τεθεί σε καραντίνα πάνω στο πλοίο ενώ οι αρχές θα έρθουν τηλεφωνικά σε επαφή με τους επιβάτες που έχουν πλέον επιβιβαστεί και θα τους ζητήσουν να τεθούν σε αυτοαπομόνωση.
 
Το πλοίο μετέφερε περίπου 200 επιβάτες όταν έφτασε στο λιμάνι Τρόμσο, στην Αρκτική, νωρίς σήμερα το πρωί. 
 
"Όταν ενημερωθήκαμε, οι επιβάτες είχαν φύγει από το πλοίο", δήλωσε η αρχίατρος του δήμου του Τρόμσο, Κατρίν Κριστόφερσεν. "Προς το παρόν θα ζητηθεί από όλους να μπουν σε καραντίνα", πρόσθεσε.
 
Η ναυτιλιακή εταιρεία Hurtigruten είχε διακόψει από τον Μάρτιο τις περισσότερες δραστηριότητές της, λόγω της πανδημίας. Στις 7 Ιουλίου ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα ξαναρχίσουν τα δρομολόγια τα 14 από τα 16 σκάφη που διαθέτει, αλλά με περιορισμένη χωρητικότητα.
 
Το Roald Amundsen έκανε μια κρουαζιέρα μίας εβδομάδας από το Τρόμσο στο αρχιπέλαγος των νησιών Σβάλμπαρντ, ανάμεσα στην Ευρώπη και τον Βόρειο Πόλο.
 
Είναι προγραμματισμένο να κάνει τον γύρο των βρετανικών νησιών τον Σεπτέμβριο, δένοντας σε διάφορα λιμάνια στην Αγγλία και τη Σκωτία.
 
Στις αρχές της πανδημίας χιλιάδες επιβάτες είχαν εγκλωβιστεί πάνω σε κρουαζιερόπλοια στην Ασία, στις ΗΠΑ και αλλού, αναγκάζοντας τις εταιρείες να ακυρώσουν ταξίδια ενώ ακολούθησαν μαζικές απολύσεις εργαζομένων.
 
Δανία
 

Στροφή 180 μοιρών έκανε η Δανία, η οποία συστήνει πλέον τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υγειονομική υπηρεσία, με αφορμή τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.
 
Μολονότι η τήρηση των αποστάσεων παραμένει η βασική οδηγία για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη σταδιακή επιστροφή των πολιτών από τις διακοπές τους "ίσως να γίνει πιο δύσκολο" να εφαρμοστεί στα μέσα μεταφοράς, δεδομένου ότι θα αυξηθεί το επιβατικό κοινό, εξήγησε η Σουντχεντστιρέλσεν σε ανακοίνωσή της.
 
"Σας συστήνουμε τώρα να έχετε μια μάσκα μέσα στην τσάντα σας και να τη φοράτε αν δυσκολεύεστε να τηρήσετε τις αποστάσεις", είπε ο διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, ο Σόρεν Μπρόστρομ.
 
Όπως και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία), η Δανία δεν πρότεινε τη χρήση της μάσκας παρά μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Όμως, καθώς γενικεύεται η χρήση της σε δημόσιους χώρους σε όλον τον κόσμο και στην Ευρώπη υπάρχουν ενδείξεις αναζωπύρωσης της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες αμφισβητήθηκαν οι οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Κοπεγχάγης.
 
Αν και το ποσοστό των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό παραμένει χαμηλό (9 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 2 εβδομάδες), έχει αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο.
 
Με βάση τον σημερινό απολογισμό, στη Δανία έχουν καταγραφεί 14.028 επιβεβαιωμένα κρούσματα (+69 τις τελευταίες 24 ώρες) και 615 θάνατοι.

Αυστρία
 
Ενόψει του αυξανόμενου αριθμού νέων μολύνσεων από κορωνοϊό στην Αυστρία, ο υπουργός Υγείας  Ρούντολφ `Ανσομπερ, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, κάλεσε για άλλη μία φορά τον πληθυσμό σε περισσότερη συνειδητοποίηση των κινδύνων και να μην αντιμετωπίζει επιπόλαια την πανδημία. 
 
Απευθυνόμενος πρωτίστως προς τους νέους, υπογράμμισε ότι "τώρα καθίσταται σαφές ότι δεν είναι πλέον οι ηλικιωμένοι που επηρεάζονται περισσότερο, αλλά οι νέοι".
 
Ο ίδιος εξήγησε το φαινόμενο, αναφερόμενος σε τέσσερις φάσεις: Κατά την πρώτη φάση, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, υπήρχε ένας σχετικά μεγάλος αριθμός περιπτώσεων μόλυνσης σε νέους ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών και στις ομάδες μέσης ηλικίας. Στην επόμενη δεύτερη φάση, στο αποκαλούμενο "κλείδωμα", έως τις 11 Απριλίου, υπήρχαν πάρα πολλοί ηλικιωμένοι και συγκριτικά λίγοι νέοι, ενώ με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης κορωνοϊού τον Απρίλιο, κατά την τρίτη φάση, η ομάδα άνω των 85 ετών είχε πληγεί περισσότερο, ακολουθούμενη από εκείνη των 15 έως 24 ετών. 
 
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αυστριακός υπουργός Υγείας παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, αναφέροντας πως σήμερα καταγράφονταν 175 νέες μολύνσεις μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και 130 άνθρωποι είχαν αναρρώσει από χθες έως σήμερα. Ο δείκτης αναπαραγωγής παραμένει σταθερός τις τελευταίες ημέρες στο 1,07, ενώ ο αριθμός των διενεργηθέντων διαγνωστικών τεστ, θα έχει ξεπεράσει μέσα στο Σαββατοκύριακο τις 800.000.