You are here

Αύξηση στους φόνους ακτιβιστών στις Φιλιππίνες μετά την εκλογή Ντουτέρτε

24/09/2019 11:42

Οι φόνοι ακτιβιστών που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος ή τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στις Φιλιππίνες έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά την εκλογή του Προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε, κατήγγειλε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο ότι υποδαυλίζει τη βία με τη ρητορική του.

Εδώ και καιρό ακτιβιστές που μάχονται εναντίον των συμφερόντων των ισχυρών μεταλλευτικών και των δασικών εταιρειών αλλά και των εταιρειών παραγωγής φρούτων βρίσκονται αντιμέτωποι με αντίποινα, συχνά αιματηρά. Ομως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, καταγγέλλει η οργάνωση Global Witness.

Τον Ιούλιο η ΜΚΟ είχε ανακοινώσει ότι με 30 φόνους το 2018 οι Φιλιππίνες ήταν πέρυσι μακράν η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ακτιβιστές και τους επικεφαλής των αυτοχθόνων, για πρώτη φορά από το 2012 και την έναρξη των ετήσιων γραπτών εκθέσεων της Global Witness. "Από τότε που ανήλθε στην εξουσία ο Ντουτέρτε σημειώνεται τεράστια αύξηση των φόνων υπέρμαχων των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένων των αυτόχθονων ακτιβιστών", δήλωσε ο Μπεν Λέδερ αξιωματούχος της ΜΚΟ.

Συνολικά 113 ανθρωποκτονίες έχουν καταγραφεί από την ανάληψη της εξουσίας του Ντουτέρτε στα μέσα του 2016, την ώρα που 65 φόνοι είχαν καταγραφεί στη διάρκεια των τριών προηγούμενων ετών. "Η επιθετική πολιτική του προέδρου εναντίον των ακτιβιστών, η οποία προστίθεται στο κλίμα βίας και ατιμωρησίας που υποδαυλίζεται από τον πόλεμό του εναντίον των ναρκωτικών, απλώς επιδείνωσαν την κατάσταση", κατήγγειλε ο Λέδερ.

Ο Ντουτέρτε εξελέγη το 2016 με την υπόσχεση να εξαλείψει τη διακίνηση ναρκωτικών και έκτοτε έχουν φονευθεί δεκάδες χιλιάδες διακινητές και τοξικομανείς. Πριν την εκλογή του είχε δηλώσει μάλιστα ότι τα ψάρια του κόλπου της Μανίλας θα παχύνουν τρώγοντας τα πτώματά τους. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 5.500 άνθρωποι που κατηγορούνταν ότι είναι διακινητές και τοξικομανείς έχουν σκοτωθεί από την αστυνομία, όμως ΜΚΟ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι τετραπλάσιος.

Ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος εξάλλου δεν διστάζει να απειλήσει τους αντιπάλους του. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 2017 είχε απειλήσει να βομβαρδίσει τα σχολεία των κοινοτήτων των αυτοχθόνων, κατηγορώντας τα ότι ωθούν τους μαθητές προς την κομμουνιστική εξέγερση, σύμφωνα με τη Global Witness.

"Ο βίαιος "πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών" του προέδρου έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα ατιμωρησίας και φόβου, η οποία προσπαθεί να νομιμοποιήσει την προσφυγή στη βία από τους πολιτικά και οικονομικά ισχυρούς", τονίζεται στην έκθεση της ΜΚΟ.

ΚΥΠΕ