You are here

Αύξηση των περιστατικών κορωνοϊού διεθνώς

23/11/2021 07:04

Eν μέσω έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού η Ουάσιγκτον καλεί τους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε Δανία-Γερμανία. Στην Ιταλία οι αρχές αυστηροποίησαν τα μέτρα σε διάφορες περιοχές.

Διεθνώς τα περιστατικά αυξάνονται και οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντατικοποιήσουν τους εμβολιασμούς.

Οι αμερικανικές αρχές εξέδωσαν χθες οδηγία προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Γερμανία και στη Δανία, χώρες που πλήττονται από νέο κύμα της πανδημίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε δύο οδηγίες που ανεβάζουν στη βαθμίδα 4, την υψηλότερη, το επίπεδο συναγερμού για αυτές τις δύο χώρες, όπου καταγράφονται "πολύ αυξημένα" κρούσματα.

Τεκμηριώνοντας την απόφαση, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξήγησαν ότι "ακόμα και πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες" μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν εξαιτίας της διασποράς παραλλαγμένων στελεχών του ιού.

Στη Γερμανία το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης είναι ακόμη κάτω από το 70%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, έχει φθάσει το 75%. Για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα, η γειτονική Αυστρία, παρά τη μεγάλη δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στους δρόμους το Σαββατοκύριακο, επέβαλε περιορισμούς στον πληθυσμό της ως τουλάχιστον τη 13η Δεκεμβρίου.

Στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ήδη κι άλλες χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους το Βέλγιο, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Ευρώπη

Η τοπική αυτοδιοίκηση της ιταλικής αυτόνομης βορειοανατολικής περιφέρειας Άνω Αδίγη αποφάσισε χθες βράδυ την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων . Από μεθαύριο θα είναι υποχρεωτική η προστατευτική μάσκα σε ανοικτούς χώρους και η μάσκα Ffp2 για την χρήση των μέσων μεταφοράς.

Παράλληλα, σε είκοσι δήμους που βρίσκονται στην Άνω Αδίγη (σε μεγάλο μέρος πρόκειται για γερμανόφωνη περιοχή), στους οποίους καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων, αποφασίσθηκε η επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων, με κλείσιμο των καφέ και των εστιατορίων στις 6 το απόγευμα και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Προς το παρόν, θα παραμείνουν ανοικτά τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, στα οποία, όμως, επιτρέπεται η είσοδος μόνον με "πράσινη κάρτα εμβολιασμένου". Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, τέλος, αναμένεται μεγάλη μείωση των κρατήσεων, Ιταλών και Αυστριακών τουριστών, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο τέθηκε σε αυτοαπομόνωση αφού το πρωί της Δευτέρας είχε συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Καστέξ, ο οποίος βρέθηκε θετικός στην Covid-19, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό κανάλι VRT.

Ο Ντε Κρόο θα υποβληθεί σε εξετάσεις την Τετάρτη και μέχρι τότε θα μείνει σε απομόνωση, όπως και τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησής του οι οποίοι συμμετείχαν στη γαλλοβελγική σύνοδο με αντικείμενο την ασφάλεια. Όλοι τους θα παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι να βγει αρνητικό το αποτέλεσμα των εξετάσεών τους.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 44.917 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 45 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 143.972 ανθρώπους επί συνόλου 9.889.926 μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.024 ασθενείς με την COVID-19. Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης. Πάνω από το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19, πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 26% του πληθυσμού-στόχου.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 45.326 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.430.911, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 309 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα στους 99.433 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 24.856 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 361.005 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.596.410. Οι θάνατοι ακόμη 193 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 75.235 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020.

Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως πάνω από 50,09 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το 60% του πληθυσμού της χώρας (83+ εκατ.), ενώ 56,06 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Ασία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα υπέκυψαν ακόμη 63 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.885 κρούσματα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε τους 30.063 νεκρούς επί συνόλου 2.591.486 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 67.986.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 549 ασθενείς με την COVID-19, 274 διασωληνωμένοι. Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 76,6% του πληθυσμού, ενώ το 78,7% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.579 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 236 ασθενείς με την COVID-19.

Με 466.147 θανάτους επί συνόλου 34.526.480 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 97 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 5.427 κρούσματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων στη χώρα είναι διψήφιος έπειτα από 234 ημέρες - από τον Μάρτιο.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια το Φεβρουάριο του 2020 τους 129.053 νεκρούς επί συνόλου 6.082.865 μολύνσεων. Μέχρι χθες είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 πάνω από 56,83 εκατομμύρια πολίτες, εξ αυτών 45,11 εκατ. δεύτερη και αναμνηστική 803.290, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του Υπουργείου Υγείας.

ΗΠΑ-Λατινική Αμερική

Πάνω από το 90% των ομοσπονδιακών δημοσίων λειτουργών είχαν λάβει ως χθες Δευτέρα τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, όπως ήταν υποχρέωσή τους, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος την ημέρα εξέπνεε η προθεσμία για αυτό.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, διευκρίνισε ότι η διαφορά του 5% αναλογεί στους ανθρώπους που ζήτησαν να εξαιρεθούν και το αίτημά τους είτε έχει εγκριθεί ή βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την 9η Σεπτεμβρίου εκτελεστικό διάταγμα το οποίο υποχρεώνει τους εργαζόμενους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή να υποβάλλονται σε τακτικά τεστ για τον SARS-CoV-2. Ο Λευκός Οίκος έδωσε προθεσμία ως την 22η Νοεμβρίου στους ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να συμμορφωθούν προς αυτή τη νέα υποχρέωση υγειονομικής φύσης.

Το προσωπικό της ομοσπονδιακής αστυνομίας, του FBI, έχει συμμορφωθεί κατά το 99%, διευκρίνισε ο κ. Ζάιεντς, ενώ αυτό της εφορίας, του IRS, κατά το 98%, με "σχεδόν το 25% των υπαλλήλων της να εμβολιάζονται μετά την ανακοίνωση του προέδρου", όπως τόνισε.

Για όσους ομοσπονδιακούς λειτουργούς δεν συμμορφώθηκαν ακόμη, θα αρχίσει μια διαδικασία "παιδαγωγική και συμβουλευτική", ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με σχεδόν 770.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 47,69 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Οι αρχές της Χιλής έχουν χορηγήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, ο Ενρίκε Πάρις.

Κάπου 13,78 εκατ. πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών στη Χιλή έχουν πλέον εμβολιαστεί πλήρως κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, με άλλα λόγια το 90,76% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης (15,2 εκατ. από το σύνολο των 19 εκατ. κατοίκων), πάντα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Ο κ. Πάρις συμπλήρωσε πως έχουν χορηγηθεί 4,77 εκατ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ έξι και δεκαεπτά ετών, ενώ παρότρυνε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να αλλάξουν στάση και "να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα".

Χθες Δευτέρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν πως τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.252 κρούσματα και υπέκυψαν ακόμη 32 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη Χιλή έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 38.149 νεκρούς επί συνόλου 1.745.305 μολύνσεων.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 123 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 2.594 κρούσματα .

Με 612.782 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει το δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 22.019.870, η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, τουλάχιστον σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 53 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 916 κρούσματα.

Με 292.524 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.864.278, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

ΚΥΠΕ