You are here

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, πονοκέφαλος της Fed για πληθωρισμό

15/07/2022 18:57

Κατά 1% αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα οποία δημιουργούν περισσότερο πονοκέφαλο στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι, μετά την παύση των αγορών τους τον Μάιο, οι Αμερικανοί καταναλωτές εξακολουθούν να πηγαίνουν στα εστιατόρια και να αγοράζουν έπιπλα και αυτοκίνητα, ακόμη και εν μέσω του μεγαλύτερου πληθωρισμού κατά τις τελευταίες τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

Αυτό αποτελεί πρόκληση για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ελπίζει να δει πιο αποφασιστικά σημάδια ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της άρχισαν να μειώνουν τις υψηλές τιμές των προϊόντων.

Αφού οι συνολικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο, ανέκαμψαν σημαντικά τον περασμένο μήνα και ανήλθαν στα 680,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου.

Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου στα πρατήρια καυσίμων τον Ιούνιο διαδραμάτισαν σημαντικό παράγοντα, ενισχύοντας τις πωλήσεις στα πρατήρια βενζίνης κατά 3,6% τον Ιούνιο, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 49,1% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι αυξήσεις ήταν ευρέως διαδεδομένες και οι πωλήσεις εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 0,7 τοις εκατό ακόμη και όταν η βενζίνη αφαιρέθηκε από τον υπολογισμό.

Η Fed άρχισε την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού τον περασμένο Μάρτιο και τον περασμένο μήνα το αύξησε κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και σχεδόν 30 χρόνια.

Η συζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί στην πιθανότητα μιας τεράστιας αύξησης του επιτοκίου αργότερα τον τρέχον μήνα.

Η έκθεση κατέδειξε επίσης ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 0,9% τον Ιούνιο, μετά από μείωση κατά 3,4% τον Μάιο, ενώ τα καταστήματα επίπλων και τα εστιατόρια είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 1% ή περισσότερο και οι διαδικτυακές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,2%.

Οι πωλήσεις των παντοπωλείων σημείωσαν άνοδο 0,6%, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Τα καταστήματα ένδυσης, οικίας και κηπουρικής ήταν μεταξύ των λίγων κατηγοριών που σημείωσαν πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία.