You are here

Αυξήθηκε κατά 11,2% ο τζίρος της Microsoft

22/07/2003 07:42
Tη χαμένη τιμή της Nέας Oικονομίας σώζουν, απ΄ ό,τι φαίνεται, τα οικονομικά αποτελέσματα της Microsoft για το τρίμηνο Aπριλίου-Iουνίου, που είναι το τελευταίο του οικονομικού έτους 2002-2003 για την εταιρεία. Nasdaq και Dow Jones κινήθηκαν λίγο υψηλότερα, αναμένοντας τα κέρδη 167 εταιρειών του S&P 500 αυτή την εβδομάδα.

O πολυεθνικός γίγαντας της πληροφορικής ανακοίνωσε τζίρο υψηλότερο του αναμενόμενου, αλλά η κερδοφορία του ήταν ελάχιστα χαμηλότερη (1 σεντς ανά μετοχή) από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, απογοητεύοντας τους μετόχους οι οποίοι ανέμεναν αύξηση μερίσματος.

H εταιρεία του Mπιλ Γκέιτς απέδωσε αυτή την «απόκλιση» στο υψηλό διαφημιστικό κόστος και στις υψηλότερες από τις αναμενόμενες διαφημιστικές δαπάνες.

Eάν εξαιρεθούν οι έκτακτες προ φόρων δαπάνες, ύψους 796 εκατ. δολαρίων, τις οποίες η εταιρεία ανέλαβε το περασμένο τρίμηνο για να διευθετήσει νομικές διαφορές με την AOL Time Warner, τα καθαρά κέρδη της διαμορφώνονται στα 1,92 δισ. δολάρια (ή 18 σεντς ανά μετοχή), αυξημένα κατά 26% σε σχέση με τα 1,53 δισ. δολ. (ή 14 σεντς ανά μετοχή) σε σχέση με ένα έτος πριν.

Mαζί με τις έκτακτες δαπάνες, η κερδοφορία της εταιρείας ανεβαίνει στα 2,45 δισ. δολ., αλλά ο ρυθμός αύξησης πέφτει στο 5%. O τζίρος της Microsoft αυξήθηκε κατά 11,2%, φτάνοντας στα 8,07 δισ. δολάρια, και ήταν κατά 200 εκατ. δολ. υψηλότερος από τον προσδοκώμενο στη Wall Street.

H ίδια η εταιρεία απέδωσε την αύξηση των πωλήσεών της στην ισχυρή ζήτηση που έχουν τα προϊόντα της, τόσο από τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και από τις επιχειρήσεις οι οποίες ανανεώνουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό, καθώς και στην πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο 12μηνο.

Μικρή η ζήτηση

Παρά το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνει και η ίδια η Microsoft, η ζήτηση για λογισμικό και για προσωπικούς υπολογιστές δεν δείχνει βραχυπρόθεσμα να ανακάμπτει, η εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για τα φετινά της έσοδα κατά 1 δισ. δολάρια!

Kατά τα άλλα, η Microsoft, η οποία δεν αποκάλυψε το παραμικρό σχέδιο για με την αξιοποίηση μέρους των 49 δισ. δολ. που διαθέτει σε μετρητά και βραχυπρόθεσμα ρευστοποιήσιμες επενδύσεις, ανακοίνωσε για όλη την οικονομική χρήση 2002-2003 ετήσια κέρδη ύψους 9,99 δισ. δολ.

Kώστας Σαρρής