You are here

Αυξητική τάση περιστατικών Covid-19 διεθνώς

15/09/2021 07:54

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στις Γερμανία, Βραζιλία και Μεξικό με το τελευταίο 24ωρο να ξεπερνούν τις 12.000 σε κάθε μια χώρα, την στιγμή που η Ολλανδία αποφάσισε τη χαλάρωση των μέτρων και την εισαγωγή ενός υγειονομικού πιστοποιητικού.

Γερμανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 12.455 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 4.101.931, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τετάρτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Οι θάνατοι 83 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 92.769 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βραζιλία
Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 731 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 13.406 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 587.797 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 21 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων ως αυτό το στάδιο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τους 212 εκατ. κατοίκους της κατατάσσεται 2η στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη βάσει του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ καταλαμβάνει την 3η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των μολύνσεων από τον ιό, μετά τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό
Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 1.046 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 12.929 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 269.015 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον 4ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.528.972, κατά τα στοιχεία του υπουργείου, που όμως το ίδιο έχει αναγνωρίσει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες βράδυ τη χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εισαγωγή ενός "πιστοποιητικού Covid" για όσους θέλουν να επισκεφθούν μπαρ, εστιατόρια και φεστιβάλ.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ θα είναι αναγκαίο για όλα τα άτομα άνω των 13 ετών από τις 25 Σεπτεμβρίου, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Οι μολύνσεις μειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Ολλανδία, μια χώρα που στην αρχή της πανδημίας της Covid-19 είχε εφαρμόσει χαλαρά μέτρα αλλά στη συνέχεια, στο δεύτερο, φονικότερο κύμα, τα ενίσχυσε.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρούτε ανακοίνωσε επίσης ότι τερματίζεται η υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,50 μέτρου στις κοινωνικές επαφές. "Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε ταυτόχρονα στην καφετέρια ή το εστιατόριο. Σημαίνει επίσης ότι τα φεστιβάλ και οι αθλητικές εκδηλώσεις θα μπορούν να διεξάγονται με πλήρη χωρητικότητα".

Ο Ρούτε υπενθύμισε ότι το υγειονομικό πιστοποιητικό χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, όπου βοήθησε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, όπως του λαϊκιστή και κορωνοσκεπτικιστή Τιερί Μποντέ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πάσο αυτό είναι ένας τρόπος για να επιβάλει τον εμβολιασμό.

"Όχι, η χρήση του πιστοποιητικού δεν αναγκάζει κανέναν να εμβολιαστεί. Μπορείτε επίσης να κάνετε τεστ για να μπείτε όπου θέλετε και προς το παρόν αυτό θα γίνεται δωρεάν", διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε.

Η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και στα αεροδρόμια, όχι όμως και στα τρένα, ούτε στις αποβάθρες των τραμ.

ΚΥΠΕ