You are here

BBG: Τερματισμό της αμυντικής συνθήκης με Τόκιο θέλει ο Τραμπ

25/06/2019 10:07

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πει κατ' ιδίαν πως θέλει να τερματίσει τη διμερή αμυντική συμφωνία της Ουάσινγκτον με το Τόκιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε πρόσφατα, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησής του, στο ενδεχόμενο να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διμερή αμυντική συνθήκη με την Ιαπωνία, διότι είναι της γνώμης ότι εντός των ορίων αυτής της μεταπολεμικής συμφωνίας η Ουάσινγκτον αδικείται, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Πάντως ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμη να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η αμερικανική κυβέρνηση θεωρείται απίθανο να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, πρόσθεσε το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές ενήμερες για το ζήτημα αυτό.

Ο μεγιστάνας πιστεύει ότι η συνθήκη, η οποία βρίσκεται σε ισχύ επί έξι δεκαετίες, είναι μονομερής και επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις ΗΠΑ, αφού οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν καμία υποχρέωση να σπεύσουν να υπερασπιστούν τη χώρα του, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξάλλου, ο Τραμπ έχει επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο να ζητήσει από τις ιαπωνικές αρχές να καλύψουν το κόστος της μετακίνησης μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Οκινάουα, αναφέρει το πρακτορείο.

Το δημοσίευμα καταγράφεται την ώρα που ο Ρεπουμπλικάνος συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που αποκαλεί «Πρώτα η Αμερική» σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της οποίας αξιώνει πιο ευνοϊκούς όρους για τις ΗΠΑ, ειδικά στο πεδίο του εμπορίου.

Σε αυτό το τελευταίο, εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι τον ενοχλεί το μεγάλο πλεόνασμα της Ιαπωνίας στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ και ότι θέλει να συναφθεί διμερής συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Τόκιο για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters του ζήτησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg πέραν των ωρών γραφείου.

Πηγή: Euro2day