You are here

Boeing και Airbus: Ενδιαφέρον για την αγορά της Κίνας

15/09/2003 11:29
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co. και Airbus SAS, αναμένεται να καταβάλουν προσπάθειες με στόχο την ανάκαμψή τους.

Κάτι τέτοιο, θα επιτευχθεί ευκολότερα, μέσω της κινεζικής αγοράς και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φόρουμ, που πραγματοποιείται για την αεροπορική βιομηχανία στο Πεκίνο, αυτήν την εβδομάδα.

Μία κίνηση όπως αυτή, θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η ζήτηση για ταξίδια άρχισε να αυξάνεται εκ νέου, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας, μετά την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, που έπληξε την περιοχή.

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών, φαίνεται να επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην αγορά της Κίνας, κι αυτό γιατί σε άλλες χώρες, παρατηρείται πτώση στις παραγγελίες, ιδιαίτερα ύστερα από τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο, η Boeing αναθεώρησε προς τα κάτω τις πωλήσεις της για το 2004. Από κοινού με την Airbus, εκτιμάται ότι οι αεροπορικές εταιρίες της Κίνας, θα προβούν στην αγορά 1.600 - 1.900 αεροσκαφών, αξίας 144 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020.

Από την πλευρά της, η Airbus, αναμένεται να παρουσιάσει το Α380, δυναμικότητας 555 θέσεων, το μεγαλύτερο εμπορικό αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί.

Νωρίτερα, η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι οι αεροπορικές εταιρίες της χώρας θα προβούν στην προμήθεια του εν λόγω αεροσκάφους, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Στην έκθεση, η εταιρία θα παρουσιάσει επίσης τα μοντέλα της A330 και A319.

Η Boeing με τη σειρά της, θα παρουσιάσει τα στοιχεία της αεροπορικής βιομηχανίας στην Κίνα, καθώς και το νέο της μοντέλο 7Ε7, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Η ίδια εταιρία, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, ότι, η ζήτηση αεροσκαφών στην Κίνα, αυξάνεται. Την ίδια πρόβλεψη έκανε και η Airbus, λέγοντας ότι η ζήτηση αεροσκαφών στην Ασία ακολουθεί ανοδική πορεία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αριθμός των επιβατών από και προς την Κίνα, προβλέπεται να σημειώσει αύξηση με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 9,6% από το 2002 έως το 2006, σύμφωνα με την εκτίμηση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, που έγινε πέρυσι.