You are here

Boeing : Τριάντα αεροσκάφη αξίας δύο δισ. δολ. για την Κίνα

05/11/2003 11:35
Τουλάχιστον 30 αεροσκάφη, αξίας περίπου δύο δισ. δολ., πρόκειται να αγοράσουν αυτόν τον μήνα οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες από τη μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, Boeing Co., μειώνοντας έτσι το εμπορικό κενό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η αεροπορική βιομηχανία θα πουλήσει αεροσκάφη τύπου 737 στις αεροπορικές εταιρείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Shandong Airlines Co. και της Xiamen Airlines Co., σύμφωνα με αξιωματούχο της Επιτροπής Ανάπτυξης της Κίνας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Πεκίνο.

Η αγορά των αεροσκαφών αποτελεί μέρος των προσπαθειών που καταβάλλει η Κίνα να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα των 130 δισ. δολ. των ΗΠΑ με τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, αγορά η οποία μάλλον θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της χώρας κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στελέχη της Boeing.

Η παραγγελία των αεροσκαφών θα βοηθήσει την Boeing να περιορίσει τη μείωση του μεριδίου αγοράς, το οποίο έχει κερδίσει η ανταγωνίστριά της Airbus SAS.

Τον περασμένο μήνα η διοίκηση της Boeing ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις εμπορικών αεροσκαφών της μειώθηκαν σε ποσοστό 17% το τρίτο τρίμηνο.

Η Airbus πέτυχε συμφωνίες για την κατασκευή 263 αεροσκαφών φέτος, έναντι 169 αεροσκαφών της Boeing. Συνολικά, η πρώτη εταιρεία εκτιμά ότι στο σύνολο του 2003 θα έχει κατασκευάσει 300 αεροσκάφη, επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά στα χρονικά υψηλότερες πωλήσεις από τη δεύτερη.