You are here

BofA: Οι χρυσές επενδύσεις και τα νέα ρίσκα στις αγορές

08/04/2021 08:16

Οι νικητές του πρώτου τριμήνου στις διεθνείς αγορές επενδύσεων είναι το bitcoin με απόδοση άνω του 100%, το πετρέλαιο με 21,9%, οι παγκόσμιες μετοχές με σχεδόν 5% και το αμερικανικό δολάριο με 3,9%, επισημαίνει η Bank of America Research.

Αντίστοιχα, τα μετρητά απέδωσαν 0%, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης -0,1%, τα υψηλής διαβάθμισης -4,3%,τα κρατικά ομόλογα -5,8% και ο χρυσός -9,6% από τις αρχές τους έτους.

Τα επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν του νικητές στην πορεία των επενδυτικών επιλογών είναι οι εμβολιασμοί, τα πακέτα οικονομικής βοήθειας και οι κυκλικές μετοχές ενώ στον αντίποδα, οι χαμένοι είναι τα ομόλογα και ειδικά οι μεγαλύτερες διάρκειες.

Η BofA υπολογίζει ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν χειρότερο στην ιστορία των 30ετών αμερικανικών ομολόγων από το 1919 και για τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης από το 1980!

Η BofA στηρίζει το θετικό της σενάριο για το δεύτερο τρίμηνο στο χαμηλό πληθωρισμό, τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη και αντίθετα το κακό σενάριο στην περίπτωση ανόδου του αμερικανικού 10ετούς άνω του 2% και σε περισσότερα περιστατικά απομόχλευσης (σ.σ. Greensill Capital και Archegos hedge fund).

Οι ροές κεφαλαίων στις ανά τον κόσμο μετοχές για το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, συνεχίζει η BofA, στα 372 δισ. δολάρια, με 65 δισ. στις αναδυόμενες αγορές, σε μετοχές αξίας 35 δισ. δολάρια, σε μετοχές τεχνολογίας 30 δισ. δολάρια, εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου 24 δισ. δολάρια.

Οι εισροές κεφαλαίων στις παγκόσμιες μετοχές ως ποσοστό των κεφαλαίων διαχείρισης στο 2,4% είναι το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία 15 έτη.

Σύμφωνα με τη BofA, οι εισροές κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά μετοχών έχουν μειώσει το επίπεδο των μετρητών κατά 4%, κάτι που αναμένεται, εν ευθέτω χρόνω, να δώσει σήμα «πώλησης». Την τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς οι κυκλικές ενεργειακές μετοχές κέρδισαν κατά κράτος με +29%, το πετρέλαιο από κοντά, οι τράπεζες με 23% και ο χαλκός με +13%. Αντίθετα, το 30ετές UST με -16%, ο χρυσός με -10%, τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών σε τοπικό νόμισμα -8%, US IG bonds -6%, US biotech -4%.

Τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών πελατών της BofA περιλαμβάνουν: 63,4% μετοχές, ομόλογα 18,7%, μετρητά 11,7%. Με τους πελάτες να αγοράζουν εισηγμένα αμοιβαία κεφάλαια ενέργειας (ETFs) τις τελευταίες 4 εβδομάδες και να πουλάνε ETFs καταναλωτικών αγαθών.

Οι δείκτες αποτίμησης βρίσκονται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τους από το 1901 εξαιτίας της ανοδικής ψυχολογίας που επικρατεί (melt up sentiment), των ισχυρών μάκρο στα υψηλότερα επίπεδα από το Β’ ΠΠ, το επικό κεϋνσιανό πακέτο οικονομικής βοήθειας και τις τιμές των κατοικιών.

Το πολύ ισχυρό επίπεδο ευφορίας που επικρατεί είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η τράπεζα θεωρεί ουδέτερο το outlook του αμερικανικού χρηματιστηρίου– καθώς μάλιστα η κυκλική ανάκαμψη, η διάθεση των εμβολίων, η δημοσιονομική επέκταση και η ανοσία της αγέλης έχουν προεξοφληθεί ήδη από την αγορά.

Πηγή: Euro2day