You are here

Citi: Η Fed υποσχέθηκε ύφεση, μειώστε θέσεις στις μετοχές

23/09/2022 14:04

«Οι κεντρικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν αποφασιστικά γερακίστικες και πλέον τα επιτόκια κορυφώνονται στο 4,6% το 2023, από 3,8% τον Ιούνιο», εξηγεί η Citi, ενώ και η Fed πλέον δηλώνει ότι ο κύκλος αύξησης δεν θα είναι ανώδυνος.

Με δεδομένο ότι η αύξηση της ανεργίας πάντα συνδέεται με ύφεση, η Fed υποδηλώνει ότι μια ύφεση μπορεί να είναι το βασικό της σενάριο για το 2023, παρά τις πιο ευνοϊκές προβλέψεις για την ανάπτυξη.

«Ενώ το ιστορικό των προβλέψεων της Fed δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, θα πιστεύαμε ότι αυτή η συγκεκριμένη πρόβλεψη μπορεί να είναι ακριβής, δεδομένου ότι ο κύριος λόγος για μια αμερικανική ύφεση θα είναι η υπερβολική σύσφιξη από την ίδια τη Fed», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

Οι μετοχές δεν θα πάρουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη στο τέλος του έτους

Είναι ευρέως κατανοητό ότι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη πρέπει να πέφτουν σε ύφεση και ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2023 είναι πολύ υψηλές. Ωστόσο, οι αγορές μετοχών είναι απίθανο να είναι σε θέση να δουν την πτώση στις εκτιμήσεις, καθώς οι αποτιμήσεις συνήθως συρρικνώνονται σε περιόδους ύφεσης. Δεδομένου ότι μια στροφή της Fed είναι προς το παρόν εκτός συζήτησης, το επίκεντρο για τους εναπομείναντες ταύρους μετατοπίζεται σιγά σιγά στο κατά πόσον οι ενδιάμεσες εκλογές και οι βελτιωμένες εποχικές τιμές το Νοέμβριο/Δεκέμβριο μπορούν να βελτιώσουν τις προοπτικές των μετοχών.

«Αμφιβάλλουμε. Τα διαγράμματά μας υποδηλώνουν ότι η υπόθεση για ένα ράλι Νοεμβρίου/Δεκεμβρίου εξαρτάται αποφασιστικά από το πόσο καλά τα πάει η αγορά στο τέλος του έτους. Μόνο όταν οι αποδόσεις από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο είναι ισχυρές, ένα ράλι στο τέλος του έτους είναι πιθανό. Aρα φέτος, ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μην τα καταφέρει», εξηγεί η τράπεζα.

Οι επενδυτικές θέσεις που προτείνει

«Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στις μετοχές, μειώνοντας την τοποθέτησή μας στην Κίνα. Με την ύφεση ήδη εξαιρετικά κοντά στην Ευρώπη, διατηρούμε την υποεπενδεδυμένη θέση μας στην Ευρώπη πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και την κυκλική υποεπενδεδυμένη θέση στην αναδυόμενη Ασία (πλην Κίνας). Αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από τις υπερεπενδεδυμένες θέσεις μας στο Ηνωμένο Βασίλειο (αμυντικές).

Κλείνουμε το long μας στην Κίνα, καθώς τα κυβερνητικά κίνητρα δεν ήταν επαρκή για να αντιστρέψουν το κλίμα. Κόβουμε επίσης τη Λατινική Αμερική, δεδομένων των επικείμενων εκλογών στη Βραζιλία. Στους τομείς των ΗΠΑ παραμένουμε επίσης αμυντικοί.

Παραμένουμε σε θέσεις αγοράς στην υγειονομική περίθαλψη και short σε χρηματοπιστωτικούς και βιομηχανικούς κλάδους, αλλά προσθέτουμε long θέσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αντί για τις επικοινωνίες.

Ενώ αυτή η πτωτική άποψη μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για το δωδεκάμηνο από τους ειδικούς μας σε θέματα μετοχών, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι πολλές από τις πιο θετικές προβλέψεις είναι σε μεγάλο βαθμό επιβαρυμένες από το τέλος του έτους», εξηγεί η Citi.

«Παραμένουμε ουδέτεροι ως προς τα επιτόκια των ΗΠΑ. Ενώ η Fed είναι εξαιρετικά γερακίσια, η ύφεση έρχεται και η καμπύλη των ΗΠΑ θα συνεχίσει να γίνεται πιο επίπεδη. Οι στρατηγικοί αναλυτές μας για τα επιτόκια των ΗΠΑ θεωρούν ελκυστικά τα πραγματικά επιτόκια άνω του 1%», συνεχίζει η Citi.

«Αντίθετα, προσθέτουμε υποεπενδεδυμένη θέση σχετικά με τα επιτόκια στη Βρετανία, δεδομένης της προοπτικής του πληθωρισμού και των δημοσιονομικών. Παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου θεωρούμε ότι ο επιθετικός κύκλος σύσφιξης δεν προμηνύει κάτι καλό, ιδίως καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θα παραμείνει πιθανότατα και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία».

«Παραμένουμε short στα βασικά μέταλλα, αλλά κόβουμε τον χρυσό. Ενώ τα βασικά μέταλλα έχουν υποχωρήσει περισσότερο από τον χρυσό, ο χρυσός έχει διαπραγματευτεί πολύ χειρότερα από ό,τι συνήθως σε μια ύφεση, λόγω της έντονης ισχύος του δολαρίου και της αύξησης των πραγματικών αποδόσεων», καταλήγει η Citi. «Σε αυτό το στάδιο αποφασίζουμε να περάσουμε στο περιθώριο τον χρυσό, καθώς εξακολουθούμε να αναμένουμε περαιτέρω άνοδο του δολαρίου. Εστιάζουμε στον ισολογισμό της Fed».

Πηγή: Euro2day