You are here

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην General Motors πραγματοποιούν απεργία για πρώτη φορά από το 2007

16/09/2019 10:49

Το ισχυρό αμερικανικό συνδικάτο των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία United Auto Workers (UAW) κάλεσε περίπου 48.000 εργαζόμενους στην εταιρεία General Motors σε απεργία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στη GM από το 2007, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στη διοίκηση της εταιρείας κατά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

"Υπεύθυνοι του συνδικάτου από όλη τη χώρα συναντήθηκαν χθες, Κυριακή, το πρωί μετά τη λήξη το Σάββατο το βράδυ της συλλογικής σύμβασης εργασίας στη GM, που χρονολογείται από το 2015, και αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας από τα μεσάνυχτα της Κυριακής", ανακοίνωσε το συνδικάτο UAW.

Η απεργία αυτή κινδυνεύει να σταματήσει την παραγωγή αυτοκινήτων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου. Η διεύθυνση της GM εξέφρασε τη λύπη της που το UAW "επέλεξε την κήρυξη απεργίας", εκτιμώντας ότι παρουσίασε "μια ισχυρή πρόταση" για νέα σύμβαση εργασίας.

Ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των διεκδικήσεων του συνδικάτου και των προτάσεων της διεύθυνσης για τους μισθούς, τα επιδόματα, το καθεστώς των μη μόνιμων εργαζόμενων και την ασφάλεια εργασίας παραμένουν μεγάλες, εκτίμησε ο Τέρι Ντάιτς αντιπρόεδρος του UAW αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις.

Οι συζητήσεις αυτές ξεκίνησαν τον Ιούλιο και πλέον έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτή είναι η πρώτη τόσο μεγάλη απεργία που πραγματοποιείται στη GM εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Η προηγούμενη κινητοποίηση χρονολογείται το 2007, όταν 73.000 εργαζόμενοι σε περισσότερα από 80 εργοστάσια της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν σταματήσει να εργάζονται για δύο ημέρες.

"Τα μέλη μας μίλησαν, λάβαμε μέτρα και δεν λαμβάνουμε την απόφαση αυτή ελαφρά τη καρδία", πρόσθεσε ο Τεντ Κραμ συνδικαλιστικός υπεύθυνος επιτροπής της είναι αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις. Το UAW, που βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες Ford και Chrysler, κατάφερε να καταλήξει την Παρασκευή σε συμφωνία μαζί τους.

ΚΥΠΕ